Tekst objavljen: 17.03.2015 7:15        


MOSKVA, 2. marta (Tanjug) - Rusko ministarstvo finansija smatra da je vrh godišnje inflacije u zemlji bio u februaru kada je ona dostigla 16,2 do 16,4 odsto, rekao je danas novinarima ministar finansija Anton Siluanov. On je objasnio da je najveći deo inflacije rezultat jednokratnih faktora - slabljenja kursa rublje i takozvanih trgovinskih ograničenja, preneo je Tas.

Siluanov: najviša inflacija bila u februaru

MOSKVA, 2. marta (Tanjug) - Rusko ministarstvo finansija smatra da je vrh godišnje inflacije u zemlji bio u februaru kada je ona dostigla 16,2 do 16,4 odsto, rekao je danas novinarima ministar finansija Anton Siluanov.
On je objasnio da je najveći deo inflacije rezultat jednokratnih faktora - slabljenja kursa rublje i takozvanih trgovinskih ograničenja, preneo je Tas.
Siluanov ne isključuje pad cene nafte posle normalizacije situacije na tržištu nafte.
"Sada se situacija donekle stabilizovala u vezi sa situacijom u Libiji i sa smanjenjem investicija u razvoj nalazišta škriljaca. Ali normalizacija situacije na drugim tržištima može dovesti do prevelike ponude i cena nafte će se ponovo naći na niskom nivou", smatra ministar.
Rusija može imati budžet bez deficita pri cenama nafte od 70 dolara za barel u 2017. godini, ukazao je Siluanov.
"Budžetsko pravilo predvidja da se uzimaju podaci za naftu za poslednje tri godine. Cene nafte neće biti visoke i Rusija predvidja da će biti 50, 60 i 70 dolara za barel u 2015., 2016. i 2017. godini i mi uz 70 dolara za barel izlazimo na budžet bez deficita", objasnio je ministar.
On očekuje da će odliv kapitala u prvom tromesečju 2015. godine biti na nivou 30 milijardi dolara. Na godišnjem nivou biće 90 do 100 milijardi.
Od toga će 60 do 70 milijardi biti otplata spoljnih dugova, precizirao je on i naglasio da je Centralna banka prestala da obezbedjuje stabilnost kurs jer se tržište stabilizovalo.
Siluanov predvidja da će budžetski prihodi ove godine biti 12.460 milijardi rubalja (200 milijardi dolara), rashodi 15.220 milijardi rubalja (244 milijarde dolara), a deficit budžeta 3,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).
Ministarstvo skeptično procenjuje prihode od privatizacije ove godine, na 158 milijardi rubalja, kazao je Siluanov.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana