Tekst objavljen: 21.02.2015 2:36        


RIGA, 6. februara (Tanjug) - Niske globalne cene nafte "zlatna su prilika" za Evropsku uniju da razradi plan formiranja energetske unije, s ciljem da smanji energetsku zavisnost od Rusije, izjavio je danas potpredsednik Evropske komisije, komesar za energetiku, Maroš Šefčovič na konferenciji za štampu u prestonici Letonije. "Treba da iskoristimo ovaj period sa niskim cenama nafte i gasa kao zlatnu priliku za izmenu na&scaro

Šefčovič:Jeftina nafta prilika za energetsku uniju EU

RIGA, 6. februara (Tanjug) - Niske globalne cene nafte "zlatna su prilika" za Evropsku uniju da razradi plan formiranja energetske unije, s ciljem da smanji energetsku zavisnost od Rusije, izjavio je danas potpredsednik Evropske komisije, komesar za energetiku, Maroš Šefčovič na konferenciji za štampu u prestonici Letonije.
"Treba da iskoristimo ovaj period sa niskim cenama nafte i gasa kao zlatnu priliku za izmenu naše energetske politike", rekao je Šefčovič, dodajući da će Komisija do kraja meseca izneti nove predloge na tom polju, prenosi agencija Frans pres.
Plan Komisije uključuje pet "stubova" energetske politike u 28 zemalja EU: smanjenje emisije štetnih gasova, ulaganje u tehnologiju, unapredjenje energetske efikasnosti, razvoj jedinstvenog evropskog energetskog tržišta i diversifikacija dostave energije.
Ključni element plana je, kako je naveo, smanjenje zavisnosti Evrope od nafte i gasa iz Rusije u vreme rastućih tenzija izmedju istoka i zapada zbog krize u Ukrajini.
EU je najveći klijent ruskog energetskog giganta Gasproma van Rusije, a veliki deo ruskog gasa u Evropu stiže preko Ukrajine. EU i SAD su Moskvi uvele niz sankcija zbog njenog stava o Ukrajini, ali je uticaj tih sankcija na izvoz ruskih energenata zanemarljiv, zbog velike zavisnosti EU od njih, konstatuje Frans pres.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana