Tekst objavljen: 05.04.2017 9:35        


VAŠINGTON, 5. aprila (Tanjug) - Američke vlasti dozvolile su kineskoj državnoj kompaniji Kem Čajna (ChemChina) preuzimanje švajcarskog proizvođača pesticida Singente (Syngenta) za 43 miljarde dolara, što je najveća akvizicija u inostranstvu za jednu kinesku kompaniju. Američka Federalna komisija za trgovinu je saopštila da će dati "zeleno svetlo" Čajna nešnel kemikalu (Kem Čajni) za kupovinu Singente pod uslovom da kineska kompanija prestane sa proizvodnjom tri pesticida, prenosi agencija Frans pres.

SAD odobrile Kinezima da preuzmu švajcarsku Singentu

Ponuda od 43 milijarde dolara znatno premašuje poslednje najvrednije kineske akvizicije u inostranstvu, kada je kompanija CNOOC preuzela kanadsku naftnu firmu Neksen za 15,1 milijardu dolara u 2013. godini, a kompanija Čajnalko platila 14,3 milijarde dolara za manjinski udeo u australijskoj rudarskoj kompaniji Rio Tinto.

Kem Čajna je prošle godine kupila udeo u švajcarskoj kompaniji za trgovinu energentima i sirovinama Merkuria, kao i u nemačkoj grupi Kraus Mafej, koja proizvodi mašine za proizvodnju plastike.
U 2015. godini, Kem Čajna je preuzela italijanskog proizvođača guma Pireli, podseća AFP.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana