Tekst objavljen: 27.02.2015 12:00        


BEOGRAD, 12. februara (Tanjug) - Srpske kompanije zadovoljne su interesovanjem ruskih kupaca i distributera, kao i logističkom podrškom Privredne komore Srbije (PKS) na Medjunarodnom sajmu "Prodexpo" u Moskvi, a ruski kupci posebno su zainteresovani za program smrznutog voća i povrća. Kako se navodi u saopštenju PKS, ruski distributeri i poslovni partneri pokazali su veliko interesovanje za saradnju sa srpskim kompanijama koje su se

Ruski distributeri za saradnju sa srpskim kompanijama

BEOGRAD, 12. februara (Tanjug) - Srpske kompanije zadovoljne su interesovanjem ruskih kupaca i distributera, kao i logističkom podrškom Privredne komore Srbije (PKS) na Medjunarodnom sajmu "Prodexpo" u Moskvi, a ruski kupci posebno su zainteresovani za program smrznutog voća i povrća.
Kako se navodi u saopštenju PKS, ruski distributeri i poslovni partneri pokazali su veliko interesovanje za saradnju sa srpskim kompanijama koje su se predstavile na sajmu u Moskvi.
Na nacionalnom štandu PKS bilo je više konkretnih razgovora predstavnika srpskih firmi sa ruskim partnerima koji mogu da obezbede lakši plasman proizvoda iz Srbije na rusko tržište.
Na sajmu u Moskvi, od 9. do 13. februara, proizvodni program predstavlja 41 srpska kompanija poljoprivredno-prehrambenog sektora.
Izvoz srpskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na tržište Ruske Federacije u prošloj godini povećan je u odnosu na 2013. za rekordnih 66,7 odsto - na 307 miliona dolara.
Predsednik PKS Marko Čadež rekao je prilikom obilaska nacionalnog štanda na sajmu u Moskvi da su tome doprinele i aktivnosti komore.
Jedna od aktivnosti PKS je podrška izvoznicima i predstavljanje potencijala srpske privrede na tradicionalnim tržištima, kao što su rusko i tržište EU, kao i na novim destinacijama.
U avgustu 2014. u PKS je formiran Koordinacioni centar za podršku izvoznicima prehrambenih proizvoda u Rusiju sa ciljem kvalitetnog nastupa srpskih kompanija i povećanja izvoza na tom velikom i zahtevnom tržištu, podsetio je Čadež. Predstavnici srpskih kompanija zadovoljni su interesovanjem ruskih kupaca i distributera, ostvarenim kontaktima sa potencijalnim poslovnim partnerima, kao i ulogom i podrškom PKS, koja je organizovala njihov nastup na ovoj sajamskoj manifestaciji.
Jedan od naših vodećih proizvodjača konditorskih proizvoda, "Pionir" iz Subotice, zadovoljan je pregovorima sa velikim ruskim trgovinskim lancima, medju kojima je i "Špar".
"Iznenadilo nas je što su se na sajmu pojavili distributeri iz Belorusije, Mongolije i Azerbejdžana zainteresovani za naš program, i očekujemo da ćemo imati nekoliko novih zanimljivih ugovora koji će doprineti povećanju prodaje", rekla je referent izvoza "Pionira" Helena Knežević, a navodi se u saopštenju.
Predstavnik "Destilerije Čolić" iz Kragujevca, Miloš Čolić, koja proizvodi domaću rakiju, ocenio je da je ovaj sajam usmeren profesionalnijem kupcu i da ima mnogo više poslovnih ljudi nego na pojedinim sajmovima opšteg usmerenja.
Medjutim, kako je napomenuo, pregovori o cenama koje su kod nas izražene u evrima a u Rusiji u rubljama, su teški.
Čolić očekuje podršku PKS kada je u pitanju objedinjavanje ponude više malih proizvodjača.
"Dobra rakija ne može da se proizvede od lošeg voća i to ruski potrošač prepoznaje", poručio je on.
Menadžer Opšteg udruženja preduzetnika opštine Arilje, Mirjana Milutinović, istakla je da su ovakve sajamske izložbe izuzetna prilika da se mali proizvodjači objedine i predstave, jer samostalno nikada ne bi uspeli da nastupe na tako velikom tržištu.
Na štandu "Zlatiborca", koji svojim autentičnim izgledom podseća na srpsko selo, u redu čekaju ozbiljni ruski kupci i distributeri, kaže Sveta Vasiljević, direktor Predstavništva PKS u Moskvi.
Generalni direktor "Zlatiborca", Dušan Knežević, zatražio je takodje podršku PKS, kada je u pitanju provera boniteta ruskih kupaca.
Nektar, Fruktal i "Heba", prema rečima referenta izvoza, Ivane Stefanović, čekaju velikog distributera, a već su imali niz kontakata sa menadžerima manjih kompanija.
"Mondi Lameksu", zastupniku izvoznika voća i voćnih kaša iz Kraljeva na ovom sajmu pojavili su se stari pregovarači.
Predstavnici te kompanije prvi put su nastupili u organizaciji PKS i veoma su zadovoljni, dodaje se u saopštenju.
Nastup firmi iz Srbije organizovala je PKS u saradnji sa Ministarstvom privrede i Agencijom za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA).
Pored velikog nacionalnog štanda Srbije, na sajmu su zapažene i nacionalne izložbe Italije, Čilea, Španije, Argentine, Brazila, Jermenije, Australije, Portugala i Južne Afrike, navodi se u saopštenju PKS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana