Tekst objavljen: 26.11.2013 8:45        


Najveća ruska banka Sberbanka, kako nezvanično saznaju Novosti, zainteresovana je za kupovinu jedne velike banke u Srbiji. U igri su italijanska Inteza i domaća Komercijalna - vodeće banke u Srbiji sa oko 600 ekspozitura i filijala i više od 6.000 zaposlenih.

Ruska Sberbanka bi da kupi Komercijalnu ili Intezu?

Ruska banka želi da se što više proširi na tržište naše zemlje i intenzivno otvara nove filijale kako u Beogradu, tako i ostalim gradovima i mestima u Srbiji.

Sberbanka je u Srbiju došla prošle godine kupovinom austrijske Folks banke. Ova banka spremna je na velika ulaganja u Srbiji, sa posebnim akcentom na saradnji sa velikim privatnim kompanijama i javnim preduzećima.

GIGANT
Sberbanka raspolaže kapitalom od 876 milijardi evra, zapošljava 245.000 ljudi i njene usluge koristi više od 70 miliona klijenata. Osnivač ove banke je Banka Rusije i njen vlasnik sa 50 odsto plus jedne akcije sa pravom glasa.
Zbog toga bi želela da preuzme i jednu veliku banku na našem tržištu. Što se tiče naše Komercijalne banke, ona je i dalje u većinskom državnom vlasništvu, sa učešćem od 42,59 odsto, dok Evropska banka za obnovu i razvoj ima u njoj udeo od 25 odsto.

Do sada se u više navrata pominjalo da će ova najveća domaća banka završiti u rukama neke strane, ali posle prošlogodišnje dokapitalizacije od 100 miliona evra koliko je država uložila rečeno je da je stavljen moratorijum na prodaju u trajanju od pet godina.

Za Komercijalnu banku do sada je postojao stav s jedne strane da treba da bude prodata i da dobije titulara, dok su drugi smatrali da je Srbiji neophodna jedna jaka domaća banka.

Druga banka koja je, kako nezvanično saznajemo, u igri da se nađe pod okriljem najveće ruske banke jeste italijanska Inteza. Međutim iz Inteze su demantovali da pregovaraju sa Rusima oko prodaje ove finansijske institucije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rusija bankarski sektor bankarsko tržište banke inteza banka intesa Komercijalna banka Sberbanka Sberbank

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana