Tekst objavljen: 17.03.2015 6:15        


BANJALUKA, 2. marta (Tanjug) - Budući brucoši mogu da računaju da u Republici Srpskoj najlagodniji život mogu da očekuju sa diplomom pravnog fakulteta, pod uslovom da se opredele za poziv notara, dok su najniže plate kod onih koji se bave novinarstvom, piše danas Glas Srpske. Prema statističkim podacima, prosečna plata notara iznosi 3.043 konvertibilne marke (1.555 evra), dok su novinari sa 691 markom (353 evra) ostali ispod prose

RS:Najbolje prolaze notari, najmanje novinarske plate

BANJALUKA, 2. marta (Tanjug) - Budući brucoši mogu da računaju da u Republici Srpskoj najlagodniji život mogu da očekuju sa diplomom pravnog fakulteta, pod uslovom da se opredele za poziv notara, dok su najniže plate kod onih koji se bave novinarstvom, piše danas Glas Srpske.
Prema statističkim podacima, prosečna plata notara iznosi 3.043 konvertibilne marke (1.555 evra), dok su novinari sa 691 markom (353 evra) ostali ispod prosečne plate u BiH koja je u decembru prošle godine iznosila 843 marke (431 evro).
Istraživanje koje je sproveo specijalizovani portal Posao.ba pokazalo je da uz pravnike na relativno dobru platu mogu da računaju i inženjeri elektrotehnike i ekonomisti.
Diploma ekonomskog fakulteta, medjutim, ne garantuje lak put do posla. Zbog velikog broja ekonomista mnogi diplomci godine provode na birou čekajući posao u struci. Veoma dobru zaradu garantuje i diploma farmacije, a posebno na poslovima menadžera.
Medju bolje plaćenim zanimanjima su i TV voditelj i spiker, menadžer farmaceutskih poslova, IT menadžer, finansijski menadžer i advokat.
Sa druge strane najmanje prosečne plate sa završenim fakultetom uz novinare imaju i inženjeri poljoprivrede.
Na dnu liste su radio voditelj i spiker, glavni urednik, agronom, socijalni radnik, inženjer prehrambene tehnologije, računovodja, arhitekta.
Iskustvo pokazuje da mladi prilikom izbora fakulteta u većini slučajeva ne uzimaju u obzir šansu za zaposlenje i platu koju im diploma može doneti. Studije uglavnom biraju vodeći se omiljenim profesijama i afinitetima iz srednje škole.
Ekonomski analitičar Zoran Pavlović izjavio je da na tržištu rada trenutno vlada velika potražnja za stručnjacima u oblasti IT industrije zbog čega bi brucoši trebali da se usmere na te fakultete, iako su vrlo zahtevni.
"Mladi, medjutim, vodjeni nerealnim željama radije biraju društvene nauke i to uglavnom ekonomiju. Ekonomisti koji su zaposleni na dobrim pozicijama i imaju dobre poslovne kontakte veoma dobro kotiraju i zaradjuju. Problem je što njih ima mnogo i teže je doći do posla", istakao je Pavlović.
On je istakao da je činjenica da su notari najbolje plaćeni, ali veruje da će i u toj profesiji brzo doći do zasićenja i da u dogledno vrijeme neće trebati novog kadra.
"Nažalost kod nas ne postoji detaljna analiza koja su to zanimanja deficitarna kako bi mladi imali uvid u kojim oblastima najlakše mogu doći do posla i na osnovu toga birati životni poziv", istakao je Pavlović.
Neka od deficitarnih zanimanja, prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, su profesori matematike i fizike.
Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS na kraju januara evidentirano je 143.707 nezaposlenih lica, što je za 4,3 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana