Tekst objavljen: 27.02.2015 11:30        


LONDON, 12. februara (Tanjug) - Britanska kompanija Rio Tinto, jedna od najvećih rudarskih kompanija u svetu, ostvarila je prošle godine rast neto profita od 78 odsto, i najavila otkup akcija u vrednosti dve milijarde dolara. Firma navodi da se od posledica pada cena sirovina zaštitila redukcijom troškova i povećanjem produktivnosti, prenosi agencija Frans pres.

Rio Tinto uvećao neto profit 78 odsto

LONDON, 12. februara (Tanjug) - Britanska kompanija Rio Tinto, jedna od najvećih rudarskih kompanija u svetu, ostvarila je prošle godine rast neto profita od 78 odsto, i najavila otkup akcija u vrednosti dve milijarde dolara.
Firma navodi da se od posledica pada cena sirovina zaštitila redukcijom troškova i povećanjem produktivnosti, prenosi agencija Frans pres.
Neto zarada kompanije je u 2014. iznosila 6,53 milijarde dolara i znatno je veći nego u 2013. kada je na rezultate poslovanja uticalo smanjenje vrednosti dela imovine, uključujući rudnik bakra i zlata u Mongoliji i prerada aluminjuma na severu Australije.
Profit pre odbijanja poreza, kamata i amortizacije snižen je devet odsto, na 9,3 milijarde dolara.
"Zahvaljujući posvećenosti, finansijskoj i poslovnoj disciplini, uspeli smo da ublažimo posledice pada cena sirovina u 2014", izjavio je izvršni direktor kompanije, Sem Volš, dodajući da je Rio Tinto uspeo da smanji dugovanja na 5,6 sa 12,5 milijardi dolara.
Volš je, medjutim, upozorio da će uslovi poslovanja i u 2015. biti otežani u svetlu niskih cena sirovina i neizvesne globalne ekonomije.
Kompanija je uvećala dividende 12 odsto na 1,19 dolara po akciji, najavivši otkup dela deonica, mahom onih kojima se trguje na londonskoj berzi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana