Tekst objavljen: 07.03.2015 4:40        


BEOGRAD, 20. februara (Tanjug) - Republika Srpska će učestvovati u novom projektu gasovoda, koji treba da zameni Južni tok, ako do njega dodje, izjavio je danas Tanjugu ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Djokić. "Raduje nas činjenica da se pojavljuje nova mogućnost izgradnje gasovoda koji bi došao do Srbije", rekao je Djokić, komentarišući najavu predsednika Rusije Vladimira Putina da je Rusija sprem

Republika Srpska za

BEOGRAD, 20. februara (Tanjug) - Republika Srpska će učestvovati u novom projektu gasovoda, koji treba da zameni Južni tok, ako do njega dodje, izjavio je danas Tanjugu ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Djokić.
"Raduje nas činjenica da se pojavljuje nova mogućnost izgradnje gasovoda koji bi došao do Srbije", rekao je Djokić, komentarišući najavu predsednika Rusije Vladimira Putina da je Rusija spremna da sa evropskim partnerima razmotri alternative projektu Južni tok.
"Ukoliko ne budu ometali, deo Južnog toka možemo realizovati kroz Tursku, izmedju ostalog, koristeći naša zajednička preduzeća sa Madjarskom, Srbijom, možemo izaći preko Austrije - sve je to moguće, ako bude želje naših partnera za saradnju", rekao je Putin pre tri dana, dodajući da se takvi pregovori već vode i da "postoje različite varijante" tog projekta.
Djokić je rekao da očekuje da će se pronaći tehničko rešenje za novi gasovod i da će Republika Srpska učestvovati u tom projektu ako do njega dodje.
"Ako dodje do realizacije novog gasovoda koji treba da zameni Južni tok, krak ka Republici Srpskoj ne dolazi u pitanje i mi ćemo nastaviti te aktivnosti," poručio je Djokić.
On je napomenuo da se Republika Srpska strateški opredelila za gasifikaciju, računajući svojevremeno da će krak Južnog toka proći kroz Republiku Srpsku i dalje ka celoj Bosni i Hercegovini.
Gradnja takvog gasovoda, kako je rekao, pomogla bi da cela BIH obebedi svoju energetsku sigurnost, a ne samo Republika Srspka.
Republika Srpska je, podsetio je, pre nekoliko godina osnovala zajedničko preduzeće sa ruskim partnerima koje se bavilo poslovima vezanim za Južni tok.
Stalno smo u razvoju gasnog sektora Republike Srpske u nadi da će taj projekat biti realizovan, dodao je ministar energetike Republike Srpske.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana