Tekst objavljen: 18.03.2015 3:25        


BEOGRAD, 3. marta (Tanjug) - Uprkos finansijskoj i ekonomskoj neizvesnosti, većina finansijskih direktora iz Srbije je optimistična, njih 61 odsto, kada je reč o finansijskoj perspektivi preduzeća u kojima rade, pokazuje najnovije Istraživanje stavova finansijskih direktora u srednjoj Evropi koje je sprovela revizorsko - konsultantska kuća Diloit (Deloitte). Pri tom 29 odsto direktora smatra da će situacija ostati nepromenjena.

Rast prihoda prioritet finansijskih direktora u Srbiji

BEOGRAD, 3. marta (Tanjug) - Uprkos finansijskoj i ekonomskoj neizvesnosti, većina finansijskih direktora iz Srbije je optimistična, njih 61 odsto, kada je reč o finansijskoj perspektivi preduzeća u kojima rade, pokazuje najnovije Istraživanje stavova finansijskih direktora u srednjoj Evropi koje je sprovela revizorsko - konsultantska kuća Diloit (Deloitte).
Pri tom 29 odsto direktora smatra da će situacija ostati nepromenjena.
Kao ključne zadatake, oni su naveli povećanje likvidnosti, restrukturiranje preduzeća, rast prihoda na postojećim i novim tržištima, kao i smanjenje direktnih troškova.
Većina preduzeća koja je učestvovala u anketi, najmanje će se baviti novim investicijama, s obzirom da ne žele da preuzimaju rizike već da poboljšaju operativnu efikasnost i povećaju produktivnost.
Od anketiranih preduzeća u Srbiji, 55 odsto ocenjuje opšti stepen eksterne finansijske i ekonomske neizvesnosti s kojom se njihovo preduzeće suočava kao visok ili iznad uobičajenog.
"Shodno tome, razumljivo je da 84 odsto anketiranih finansijskih direktora iz Srbije takodje smatra da ovo nije dobar trenutak za preuzimanje većih rizika po bilanse preduzeća. Ukupno 43 odsto planira da smanji koeficijent zaduženosti, dok svega šest odsto planira da ga povećaĆ, komentariše Nada Sudjić, partner u Diloitu.
Nepovoljan trend se očekuje i po pitanju nezaposlenosti, čak 59 odsto finansijskih direktora očekuje rast broja nezaposlenih, a 33 odsto ne očekuje nikakve promene.
Većina anketiranih finansijskih direktora veruje da će nivo zaduženosti njihovih kompanija ostati isti u narednom periodu, dok 43 odsto ispitanika planira da smanji svoje stanje zaduženosti (29dodsto u prethodnom istraživanju), što ukazuje na to da su bolje performanse onih kompanija koje su fokusirane na održavanje svojih pozicija na tržištu.
Optimizam se vidi i kod 40 odsto ispitanika, koji smatraju da će se sposobnost preduzeća da servisiraju svoj dug poboljšati u naredne tri godine, 58 odsto smatra da se ništa neće promeniti u tom smislu u narednom periodu, a samo dva odsto veruje da će ta sposobnost opasti.
Čak 38 odsto anketiranih preduzeća smatra da je teško dobiti nove kredite, a istovremeno zaduživanje kod banaka kao izvor finansiranja je atraktivno za 17 odsto anketiranih, što odražava verovanje 63 odsto anketiranih finansijskih direktora da će se troškovi finansiranja smanjiti ili ostati nepromenjeni, zaklučuje Diloit.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana