Tekst objavljen: 27.02.2015 2:10        


BEOGRAD, 12. februara (Tanjug) - Prvi put u Srbiji danas su uručena 483 uverenja o položenom stručnom ispitu, odnosno licence za posrednike (agente) u prometu i zakupu nepokretnosti. Pomoćnik ministra za trgovinu, usluge i politiku konkurencije Žarko Malinović je naglasio ovo je značajan dan za Ministarstvo trgovine i srpsku privredu, jer legislativa treba da prati realne potrebe tržišta.

Prvi put Srbija dobila licencirane agent

BEOGRAD, 12. februara (Tanjug) - Prvi put u Srbiji danas su uručena 483 uverenja o položenom stručnom ispitu, odnosno licence za posrednike (agente) u prometu i zakupu nepokretnosti.
Pomoćnik ministra za trgovinu, usluge i politiku konkurencije Žarko Malinović je naglasio ovo je značajan dan za Ministarstvo trgovine i srpsku privredu, jer legislativa treba da prati realne potrebe tržišta.
Činjenica da danas imamo 483 sertifikovana agenta znači da uvodimo red u srpsku privredu.
"Obećavam da ćemo pre maja imati spremnjen gotov registar posrednika kako bismo vašim klijentima mogli da omogućimo transparetnost i uvid u sve agente koji svoj posao rade pošteno i u skladu sa zakonom" kazao je Malinović.
Prema njegovim rečima na ovaj način čemo olakšati posao inspekciji da one koji ne rade pošteno i u skladu sa zakonom sankcionišu i dodao da smatra da će ova procedura omogućiti svima da se unapredi sektor usluga.
Ove godine ćemo raditi na zakonskom rešenju vezano za usluge i tako ćemo zaokružiti čitavu legislativu i to će svima nama omogućiti da tačno znamo koje alate koristimo, šta svaka od institucija vlasti radi, i na koji način radimo svi zajedno, privreda i javni sektor, naveo je on.
"Naša ideja je i da ceo proces i edukacije, sertifikacije i vodjenje regista prepustimo posrednicima, i njihovim udruženjima, jer jedino samoregulacija može da dovede do najboljeg oblika sprovodjenja nekog propisa, a država treba samo da vrši nadzor" podvukao je Malinović.
Predsednik upravnog odbora "Klaster nekretnina" Nenad Djordjević je istakao da je trebalo sveukupno 20 godina rada da bi došli do situacije da dobijemo licencirane agente, od nastanka starog udruženja "Krov", koje je prvo dalo iniscijativu za donošenje zakona, preko lobiranja i najzad u saradnji sa predstavnicima ministarstva trgovine pre dve godine smo uspeli da dobijemo nacrt zakona.
Nama ovo mnogo znači jer će smanjiti sivu ekonomiju, povećaćemo kvalitet usluga i imaćemo registar gde će biti uspisan svaki agent i svaka firma koja se bavi posredovanjem, poručio je Djordjević.
"Ovo je važno pre svega za naše klijente jer mislim da će se primenom zakona biti povećan kvalitet usluge, regulisaće rad na crno i naši klijenti će biti mnogo zadovoljniji, rekao je nosilac uverenja Dragan Jovanović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana