Tekst objavljen: 10.03.2015 4:15        


BRISEL, 23. februara (Tanjug) - Prodaja električnih i hibridnih automobila u Evropi prošle godine je, u odnosu na 2013, povećana za polovinu, na 97.791 vozilo, objavila je danas Asocijacija evropskih proizvodjača automobila (ACEA). Od ukupnog broja, čisti elektromobili čine 60 odsto, a ostatak čine takozvana plag-in (plug-in) hibridna vozila, preneo je sajt ihned.cz.

Prodaja elektromobila u EU povećana za polovinu

BRISEL, 23. februara (Tanjug) - Prodaja električnih i hibridnih automobila u Evropi prošle godine je, u odnosu na 2013, povećana za polovinu, na 97.791 vozilo, objavila je danas Asocijacija evropskih proizvodjača automobila (ACEA).
Od ukupnog broja, čisti elektromobili čine 60 odsto, a ostatak čine takozvana plag-in (plug-in) hibridna vozila, preneo je sajt ihned.cz.
Apsolutno najveća prodaja elektromobila zabeležena je u Norveškoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Holandiji i Francuskoj, gde su prve registracije premašile 10.000 automobila.
Udeo električnih automobila u ukupnoj prodaji najveći je u Norveškoj, sa 13,7 odsto, dok je prosek EU 0,76 odsto.
Rast broja registracija putničkih automobila na električni pogon lani su zabeležile sve zemlje, sa izuzetkom Holandije, koja je godinu dana ranije ostvarila rekord. Istinski značajan rast od preko 11.000 vozila prošle godine je bio samo u Norveškoj i Velikoj Britaniji.
Najveći broj registrovanih elektromobila na milion stanovnika je u Norveškoj, a slede Holandija, Švedska, Austrija i Švajcarska. Prosek u EU je 194 vozila.
Slična situacija je i u ukupnoj prodaji putničkih automobila. U proseku je u evropskim zemljama prošle godine prvi put registrovano 25.279 novih putničkih automobila na milion stanovnika, navodi ACEA.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana