Tekst objavljen: 14.03.2017 11:06        


Prvi trgovački dan u sedmici na Beogradskoj berzi doneo je lagani rast tržišta i ogroman promet zahvaljujući transakciji akcijama hotela Prag. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 625,3 miliona dinara (5,05 miliona evra). Indeks BELEX15 ojačao je za 0,11 odsto na 740,54 poena, a BELEXlajn je zabeležio minimalnu negativnu korekciju na 1.613,83 poena.

Prodaja akcija Hotela Prag vinula promet na Berzi

Među likvidnim hartijama najprometnija je bila Naftna industrija Srbije koja je nastavila silazni trend, oslabivši juče 1,3 odsto na 746 dinara, prema izveštaju Wise brokera.

Ukupan promet u trgovanju akcijama ove kompanije iznosio je 8,4 miliona dinara. Cena sirove nafte na svetskom tržištu protekle sedmice je pala za devet odsto, što je oborilo vrednost NIS-ovih akcija u proteklih šest trgovačkih dana za 3,6 procenta.

Aerodrom "Nikola Tesla" bio je dobitnik dana sa skokom od 2,9 procenata na 1.297 dinara, uz promet od 7,1 milion dinara, na krilima okončanja prvog kruga za koncesiju koja je donela veliko interesovanje investitora. Visoki državni zvaničnici su potvrdili da je stiglo 27 prijava za koncesiju najveće srpske vazdušne luke.

Energoprojekt holding je blago ojačao na 1.462 dinara, a ni juče nije posustajao pritisak na strani tražnje za ovim akcijama. Ukupna realizacija iznosila je 1,5 miliona dinara.

Bečejski Sojaprotein je oslabio 0,3 procenta na 634 dinara, uz promet od 0,3 miliona, dok je Komercijalna banka po nepromenjenoj ceni od 1.748 dinara registrovala promet od 4,5 miliona dinara.
Ubedljivo najprometnija akcija bio je Hotel Prag, koji je zabeležio promet od 595,7 miliona dinara, a u jučerašnjem trgovanju isprometovano je 64 odsto vlasništva ove kompanije. Ovaj beogradski hotel je privatizovan 2007. godine u transakciji vrednoj oko 10 miliona evra.

Udeo stranih investitora u ukupnom trgovanju akcijama bio je zanemarljiv sa svega 2,3 odsto, pri čemu u kupovini sa udelom od 2,63 procenta, a u prodaji sa 1,97 odsto.
Juče nije bilo trgovanja državnim dužničkim papirima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beogradska berza Glavni indeks Beogradske berze promet na berzi akcije na berzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana