Tekst objavljen: 10.04.2017 15:07        


BEOGRAD, 10. aprila ( Tanjug) - Prva onlajn (online) platforma za trgovinu biomasom u Srbiji "Zelena energija", koja je danas počela sa radom, a čiji je cilj da se uspostave standardi, olakša trgovina i objedini ponuda biomase u Srbiji, predstavljena je u Privrednoj komori Srbije (PKS). 

Predstavljena onlajn platforma za trgovinu biomasom

Portal je deo Projekta "Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji", koji se finansira iz sredstava Globalnog fonda zažĆivotnu sredinu (GEF), a realizuju ga UNDP, Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije.

U okviru portala, kako je rečeno na predstavljanju, omogućena je prva onlajn trgovina u Srbiji različitim vrastama biomase, a do kraja godine trebalo bi da se obavljaju i finansijske transakcije.

Naglašeno je i da je portal "Zelena energija" kreiran i kao informacioni portal koji sadrži vesti o obnovljivim izvorima energije (OIE) i energetskoj efikasnosti, zakone, podzakonske akte, propise, standard, kao i nadležnosti institucija, projekte i izvore finansiranja, ali I stručne radove i baze učesnika na tržištu , oglase i druge informacije važne za poslovanje u Srbiji u tom sektoru.

Potpredsednik PKS-a Miroslav Miletić kazao je na predstavljanju da je ovo prva onlajn platform za trgovinu biomasom u Srbiji i regionu i jedna je od malobrojnih u Evropi.

On je naglasio da je portal "Zelena energija" deo projekta digitalizacije usluga PKS-a i da je to 19. digitalni servis komore.

"Digitalizaciju usluga postavili smo kao jedan od ključnih prioriteta nove reformisane PKS-a, jedinstvenog komorskog sistema i za nepunih godinu dana od uvođenja prvih elektronskih servisa u tome smo postali lider u ovom regionu", rekao je Miletić.

Prema njegovim rečima, portal Zelena Srbija je koristan alat za razvoj tržišta biomase, koje u Srbiji, kako je naglasio praktično ne postoji ili se najvećim delom odvija u sivoj zoni, dok biomasa predstavlja 65 odsto ukupih potencijala za razvoj energije iz obnovljivih izvora.

"Onima koji će ubuduće trgovati biomasom i energentima iz biomase - potencijalnim korisnicima portala i potencijalnim učesnicima ovog tržišta, a reč je o više od 2.000 aktivnih kompanija sa gotovo 27.000 zaposlenih i prometom od 27,5 milijardi dinara u prošloj godini, onlajn baza ponude i tražnje omogućiće brže pronalaženje relevantnih partnera i pouzdane informacije o proizvodima, proizvođačima i kupcima", rekao je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana