Tekst objavljen: 26.02.2015 11:35        


ASTANA, 11. februara (Tanjug) - Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev naložio je vladi da, u okviru realizacije antikriznih mera u privredi, napravi rezerve od 250 milijardi tengi (1,35 milijardi dolara), preneo je Interfaks. Ministar za investicije i razvoj zemlje Aset Isekešev je ukazao da program druge petoletke industrijalizacije (2015-2019. godine) može biti korigovan zbog pada cena nefte i promena u ruskoj ekonomiji.

Predsednik Kazahstana nalntikriznih rezervi

ASTANA, 11. februara (Tanjug) - Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev naložio je vladi da, u okviru realizacije antikriznih mera u privredi, napravi rezerve od 250 milijardi tengi (1,35 milijardi dolara), preneo je Interfaks.
Ministar za investicije i razvoj zemlje Aset Isekešev je ukazao da program druge petoletke industrijalizacije (2015-2019. godine) može biti korigovan zbog pada cena nefte i promena u ruskoj ekonomiji.
On je objasnio da vlada i njegovo ministarstvo sada predvidjaju i budžetska ograničenja i imaju u vidu četiri scenarija prilikom izrade programa industrijalizacije, na osnovu dva kriterijuma - cene nafte i nivoa integracija u regionu.
"Imajući u vidu poseban period, situaciju na ruskom tržištu, sada pravimo analizu da, ako bude potrebno, ponudimo donekle korigovani programa u skladu sa situacijom", kazao je Isekešev.
Prema njegovim rečima, ove godine je zadatak da se pokrene najmanje 75 novih proizvodnih procesa u vrednosti 600 milijardi tengi i stvaranje 7.000 stalnih radnih mesta. Pored toga, u 2015. godini će biti nastavljeno stvaranje 100 novih proizvodnih procesa, koji će se biti završeni od 2016. do 2018. godine. Od njih je 18 projekata na republičkom nivou i realizuju se pod kontrolom vlade.
Medjunarodna rejting agencija Standard i Purs snizila je juče dugoročni rejting Kazahstana na BBB sa BBB+, ističući negativan uticaj cena nafte na perspektive ekonomije zemlje. Agencija prognozira usporavanje tempa rasta bruto domaćeg proizvoda Kazahstana na 1,5 odsto u 2015. godini, sa nešto više od četiri odsto prošle godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana