Tekst objavljen: 07.03.2015 10:00        


BRISEL, 20. februara (Tanjug) - Ministri finansija evrozone postigli su večeras dogovor da se paket pomoći Grčkoj produži za još četiri meseca, a Grčka se zauzvrat obavezala da će nastaviti sa reformama i sa programom štednje. ĆImali smo vrlo intenzivnu diskusijuĆ, rekao je novinarima u Briselu predsednik evrozone Jerun Dajselblum nakon dramatične sednice, koja je počela sa više od tri sata zakašnjenja zbog bilateralni

Postignut dogovor sa Grčkom

BRISEL, 20. februara (Tanjug) - Ministri finansija evrozone postigli su večeras dogovor da se paket pomoći Grčkoj produži za još četiri meseca, a Grčka se zauzvrat obavezala da će nastaviti sa reformama i sa programom štednje.
ĆImali smo vrlo intenzivnu diskusijuĆ, rekao je novinarima u Briselu predsednik evrozone Jerun Dajselblum nakon dramatične sednice, koja je počela sa više od tri sata zakašnjenja zbog bilateralnih konsultacija i završila se nešto pre devet večeras.
Prema saopštenju izdatom nakon sastanka, Grčkoj je odobreno produženje finansijske pomoći za otplatu javnog duga do kraja aprila, pod istim uslovima koji su važili do sada, što podrazumeva strukturne reforme i mere štednje.
ĆGrčka se obavezala da će sprovesti širok proceš restruktuiranja i na vreme izmirivati sve obaveze prema kreditorimaĆ, kazao je Dajselblum.
Grci će u ponedeljak dostaviti Briselu plan reformi koje će, ukoliko budu pozitivno ocenjene, omogućiti da se do kraja aprila izvrši revizija važećeg programa i naprave korekcije.
Praktično jedini ustupak koji je Grčka dobila je što je dosadašnji termin ĆtrojkaĆ, koji uključuje predstavnike Evropske komisije, Evropske centralne banke i Medjunarodnog monetarnog fonda zamenje terminom ĆinstitucijeĆ.
ĆInstitucije će u utorak oceniti da li je plan grčke vlade dobra startna osnova za reviziju u apriluĆ, rekla je posle sednice Kristin Lagard, šefica MMF.
Grčka je nakon formiranja levičarske vlade na čelu sa Aleksisom Ciprasom prekinula odnose sa ĆtrojkomĆ i najavila napuštanje programa štednje, ali je pod usredsredjenim pritiskom ostalih članica evrozone na čelu sa Nemačkom bila prinudjena da popusti.
ĆZnao sam da ćemo uspeti da postignemo dogovorĆ, rekao je novinarima evropski komesar za privredna i finansijska pitanja Pjer Moskovici.
On je dodao da su intenzivni pregovori koji su vodjeni poslednjih nedelja doveli do toga da se učesnici u debate bolje upoznaju i uspostave poverenje.
ĆPoverenje se teško gradi, a lako gubiĆ, upozorio je on.
Ranije ugovoren program finansijske pomoći za otplatu 320 milijardi evra grčkog javnog duga ističe 28. februara, a da večerašnji sastanak nije uspeo, otvorila bi se mogućnost da Grčka napusti evrozonu, sa nesagledivim posledicama po zajedničku evropsku valutu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana