Tekst objavljen: 13.12.2016 15:20        


Poslovni i investicioni optimizam sa kojim mala i srednja preduzeća u Srbiji, a naročito privrednici koji sarađuju sa Nemačkom, dočekuju novu 2017. godinu je na veoma dobrom i ohrabrujućem nivou, pokazali su rezultati istraživanja - ProOptimist indeks, koji ProCredit banka realizuje u saradnji sa istraživačkom agencijom GFK.

Poslovni optimizam u Srbiji ohrabruje

Prema podacima ovog istraživanja, 52,6 odsto malih i srednjih preduzeća i preduzetnika (MSPP) ima pozitivan stav u pogledu svog poslovanja i poslovne klime u Srbiji tokom naredne godine, dok čak 63,2 odsto firmi koje sarađuju sa Nemačkom smatra da će 2017. godina biti dobra za njihov posao (prošle godine je takva predviđanja imalo 57,8 odsto ovih preduzeća).

Rezultati ovogodišnjeg ProOptimist indeksa pokazuju da najveći broj MSPP u narednoj godini očekuje profit sličan onom koji će imati u 2016, dok čak 59 odsto privrednika koji sarađuju sa Nemačkom očekuje da će u 2017. imati veću neto dobit nego tokom ove godine.

Veliki optimizam u 2017. domaći privrednici su pokazali i kada je reč o otvaranju novih radnih mesta i povećanju plata zaposlenima. Naime, ovogodišnje istraživanje je pokazalo da gotovo svako četvrto malo i srednje preduzeće u Srbiji planira novo zapošljavanje i povećanje zarade zaposlenima, a čak 36 odsto privrednika koji sarađuju sa Nemačkom smatraju da će u novoj godini otvarati nova radna mesta, dok 21 odsto njih planira i povećanje plata zaposlenima.


- Ovogodišnji rezultati ProOptimist indeksa na dobar način govore o aktuelnom poslovnom trendu u Srbiji i zaista imaju potvrdu u poslovnom raspoloženju i investicionom optimizmu sa kojim se stručnjaci naše banke svakodnevno susreće u radu sa domaćim firmama. Činjenica je da živimo i poslujemo u veoma izazovnom tržišnom ambijentu i smatram ohrabrujućim podatak da oko 30 odsto privrednika u Srbiji planira nove investicije u 2017. godini, što pre nekoliko godina nije bilo na takvom nivou, da gotovo svako treće MSP u Srbiji smatra da će naredna godina biti dobra godina za njihovo poslovanje i, što je naročito važno, da gotovo svako drugo preduzeće u Srbiji smatra da će im bankarske pozajmice u 2017. biti mnogo dostupnije – istakao je Igor Anić, član Izvršnog odbora ProCredit banke.

Po rečima Borislava Kostadinova, predsednika Upravnog odbora ProCredit banke, ova banka će u narednom periodu nastaviti sa još intenzivnijom podrškom razvoju MSPP u Srbiji, a sve u želji da optimizam sa kojim privrednici ulaze u novu godinu, sa jedne strane, dodatno rasplamsa, a sa druge da ga što jednostavnije pretoči u nove investicije, nova radna mesta i nove tržišne mogućnosti.

ProOptimist indeks je istraživanje koje ProCredit banka realizuje već četvrtu godinu za redom, a sve sa ciljem da javnosti predstavi očekivanja sa kojima domaći privrednici ulaze u novu kalendarsku godinu, ali i ključne izazove sa kojima se suočavaju. Istraživanjem je obuhvaćeno 360 preduzetnika i donosioca odluka u MSP iz različitih sektora privrede, od čega su 180 bila preduzeća koja sarađuju sa Nemačkom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ProOptimist indeksa banka procreit mala preduzeća

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana