Tekst objavljen: 04.04.2017 12:38        


KIJEV, 4. aprila (Tanjug) - Međunarodni monetarni fond (MMF) će isplatiti narednu tranšu kredita Ukrajini u iznosu od milijardu dolara, koja je odgođena nakon što je Kijev uveo trgovinsku blokadu istočnim ukrajinskim regionima, izjavio je ukrajinski predsednik Petro Porošenko. 

Porošenko:MMF će isplatiti 1,0 mlrd usd tranše Kijevu

"Upravni odbor Međunarodnog monetarnog fonda je doneo odluku da isplati Ukrajini milijardu dolara", napisao je Porošenko na svom nalogu na Fejsbuku, ocenivši da je to još jedan pokazatelj da se u Ukrajini sprovode reforme, prenosi agencija Frans pres.

Oslabljenoj Ukrajini je očajnički potrebna naredna tranša iz spasilačkog programa pomoći ukupne vrednosti 17,5 milijardi dolara, čija je isplata u više navrata blokirana otkako je dogovoren 2015. godine.

Novom tranšom bi, kako navodi AFP, ukupna MMF-ova pomoć isplaćena Kijevu dostigla 8,4 milijarde dolara.
Odlaganje u isplati kredita je usledilo nakon što su ukrajinske vlasti u martu uvele trgovinsku blokadu istočnim ukrajinskim regionima, gde su, kako navodi AFP, aktivne proruske snage.

Ukrajinska ekonomija je pretrpela veliki pad posle izbijanja rata u 2014. godini, uz pad BDP-a od gotovo 15 odsto u 2014. i 2015. godini.

BDP Ukrajine je prošle godine porastao za 1,8 odsto, a prognozira se da će ove godine porasti za 1,9 odsto, prema procenama ukrajinske centralne banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana