Tekst objavljen: 21.01.2017 17:29        


Prodaja automobila u Evropi je porasla u 2016. godini treću godinu zaredom, pri čemu su sva velika tržišta evidentirala rast prodaje, pokazali su bjavljeni podaci Asocijacije evropskih proizvođača automobila (ACEA). 

Porasla prodaja automobila u EU treću godinu zaredom

Registracija novih automobila širom Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA) porasla je za 6,5 odsto, na 15,13 miliona vozila u 2016. godini, dok je samo u decembru porasla za 3,2 odsto, na 1,193 miliona sa 1,156 miliona godinu dana ranije, prenosi agencija Rojters.

"Pozitivan trend je znak da je poverenje potrošača ostalo stabilno uprkos političkoj nestabilnosti i ekonomskoj neizvesnosti nakon ključnih događaja u 2016. godini, poput Bregzita i italijanskog referenduma", zaključuju u ACEA.

Nemački Folksvagen je nastavio da gubi tržišni udeo zbog skandala sa manipulacijama vrednostima izduvnih gasova, ali je uprkos tome u 2016. godini ostao najprodavaniji brend, dok je francuski Reno pretekao rivalski Pežo i zauzeo drugo mesto.

Italija je prošle godine prednjačila u povećanju obima prodaje, koja je porasla za čak 15,8 posto, a za njom sledi Španija sa povećanjem prodaje od 10,9 posto.

Znatno niže stope rasta beležile su Francuska i Nemačka, od 5,1 i 4,5 posto, a najslabije je porasla prodaja automobila u Velikoj Britaniji, za 2,3 posto.

Nemačka je zadržala poziciju najvećeg evropskog tržišta automobila, uz registrovanih 3,35 miliona novih automobila. Na drugom mestu je Velika Britanija sa 2,63 miliona, a na trećem Francuska sa 1,9 miliona registrovanih novih automobila.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novi auto porast prodaje prodaja auta evropa Italija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana