Tekst objavljen: 10.03.2015 4:30        


LOZNICA, 23. februar (Tanjug) - U Loznici je danas započela isporuka semena i djubriva, iz sredstva EU, za prolećnu setvu za oko 900 poljoprivrednika, koji će narednih mesec dana dobiti sav potreban repormaterijal kako bi poslove obavili valjano i na vreme. Poljoprivrednicima su pomoć uručili ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković i zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt,

PomoĆ poljoprivrednicima Loznice uoĆi proleĆne setve

LOZNICA, 23. februar (Tanjug) - U Loznici je danas započela isporuka semena i djubriva, iz sredstva EU, za prolećnu setvu za oko 900 poljoprivrednika, koji će narednih mesec dana dobiti sav potreban repormaterijal kako bi poslove obavili valjano i na vreme.
Poljoprivrednicima su pomoć uručili ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković i zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt, zajedno sa gradonačelnikom Loznice Vidojem Petrovićem.
Ministarka je novinarima rekla da je do sada pomoć dobilo oko 10.000 gazdinstava u 24 opštine i najavila da će narednih mesec dana još 7.700 gazdinastava koja su pretrpela štetu u poplavama takodje dobiti pomoć.
Donacija poljoprivrednicima sa teritorije Loznice, nastavak je pomoći malim poljorivrednim gazdinstvima, a vredna je osam miliona evra.
Bogosavljević Bošković je precizirala da je sredstva obezbedila EU, a da se pomoć sprovodi u saradnji sa Medjunarodnom organizacijom za hranu i poljoprivredu (FAO).
Ona je precizirala da su poljoprivrednici za sada dobili seme pšenice, mineralno djubrivo, stočnu hranu, sadnice voća, a da će u nastavku akcije biti podeljeno i seme ječma, lucerke, stočnog grašska, kukuruza...
Ministarka je napomenula da će u narednom periodu izmedju ostalog biti podeljeno više od 3.000 TONA djubriva i 310 tona semena ječma i 38 tona lucerke.
Zamenik šefa Delegacije EU Benedikt rekao je da se program pomoći, kojim treba da bude obuhvaćeno 17.000 poljoprivrednih gazdinstava, privodi kraju, najavljujući nove vidove pomoći.
"Želeo bih da najavim novi programa pomoći čija će realiazacija početi u narednom periodu a ceo iznos pomoći, uključujući i dosadašnji, biće 162 miliona evra", rekao je Benedikt.
Gradonačelnik Loznice Petrović rekao je da će poljoprivrednicima sa teritorije tog grada donacija semena svakako olakšsati posao, podsetivši da je šteta od poplava nezapamćena.
"Mi smo imali tu nesreću da su štete procenjene u majskim i avgustovskim poplavama nadmašile visinu jednogodišnjeg budžeta", rekao je Petrović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana