Tekst objavljen: 10.03.2015 11:11        


LONDON, 23. februara (Tanjug) - Neto profit najveće evropske banke po tržišnoj vrednosti, HSBC, potonuo je prošle godine 16 odsto na 13,7 milijardi dolara (12 milijardi evra) sa 18,7 milijardi dolara iz 2013, u svetlu geopolitičkih tenzija i restrukture poslovanja grupacije. Profit iz 2014. je razočarao, a težak četvrti kvartal bacio je u senku napredak ostvaren u prethodna tri tromesečja, izjavio je izvršni direktor banke St

Pao profit HSBC, i direktor krio milione

LONDON, 23. februara (Tanjug) - Neto profit najveće evropske banke po tržišnoj vrednosti, HSBC, potonuo je prošle godine 16 odsto na 13,7 milijardi dolara (12 milijardi evra) sa 18,7 milijardi dolara iz 2013, u svetlu geopolitičkih tenzija i restrukture poslovanja grupacije.
Profit iz 2014. je razočarao, a težak četvrti kvartal bacio je u senku napredak ostvaren u prethodna tri tromesečja, izjavio je izvršni direktor banke Stjuart Guliver, a prenela agencija AP.
Razočaravajući rezultati saopšteni su u vreme kada se HSBC suočava sa brojnim optužbama da je njena švajcarska filijala pomagala bogatašima da utaje porez. Britanski list Gardijan danas piše da je i sam Guliver imao privatni račun u švajcarskoj grani HSBC na kom je držao milione dolara.
Gardijan navodi da je Guliver u Švajcarskoj držao oko 7,6 miliona dolara 2007. na računu registrovanom na kompaniju Vorčester ekvitiz iz Paname. Guliver, koji živi u Britaniji, ali je prijavljen u Hongkongu, naveden je kao vlasnik računa.
HSBC nije želeo da komentariše pisanje medija, ali je Guliverov portparol rekao za Gardijan da je direktor banke na švajcarskom računu držao bonuse koje je primio pre 2003, kada se preselio iz Hongkonga u London. Guliverovi advokati navode da su svi porezi u Hongkongu plaćeni, a da su britanske vlasti obaveštene o postojanju njegovog švajcarskog računa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana