Tekst objavljen: 26.02.2015 12:50        


LJUBLJANA, 11. februara (Tanjug) - Slovenački predsednik Borut Pahor smatra da su privatizacija i reforme uslov za održavanje privrednog rasta koji Slovenija beleži u prošloj i početkom ove godine i upozorava da bi bez ubrzanja tih procesa i privlačenja stranih investicija privreda ponovno moglo da potone u recesiju. "Ne sprovedemo li reforme u ovoj i sledećoj godini, vratićemo se u recesiju", jasan je šef države u izjavi televizijs

Pahor: Bez reformi i privatizacije va ponovo u recesiji

LJUBLJANA, 11. februara (Tanjug) - Slovenački predsednik Borut Pahor smatra da su privatizacija i reforme uslov za održavanje privrednog rasta koji Slovenija beleži u prošloj i početkom ove godine i upozorava da bi bez ubrzanja tih procesa i privlačenja stranih investicija privreda ponovno moglo da potone u recesiju.
jasan je šef države u izjavi televizijskoj stanici NET TV.
i privatizacije kako bi privukla strana ulaganja.
"Važimo za moderan i savremen narod, ali u pogledu privatizacije imamo poslovni mentalitet iz prošlog veka, što se vidi i u raspravama oko privatizacije banaka", naveo je slovenački predsednik.
Zbog jačeg izvoza od očekivanog i boljeg korišćenja evropskih sredstava Slovenija je prošle godine zabeležila rast BDP-a od oko 2,5 odsto, dok se za ovu godinu najavljuje nešto usporenji rast.
Sadašnja koaliciona vlada premijera Mire Cerara već duže vreme najavljuje strateški dokument kojim bi definisala koji se privredni sektori u vlasništvu države mogu privatizovati, a koji ne, što je uslov za nastavak započetog procesa prodaje 25 državnih preduzeća i banaka.
banci, zadržala nešto više od 25 odsto deonica.
državama velike banke u mešovitom vlasništvu, pri čemu je veliki i udeo državnog vlasništva, kao i da su svoje banke prodale samo tranzicijske države srednje i istočne Evrope što Slovenija ne bi trebalo da učini, dok Pahor smatra da bi vlada trebala hrabrije ići u privatizaciju.
gde državno vlasništvo nije racionalno, kao i većim stranim investicijama i stimulisanjem domaćeg kapitala naš sadašnji privredni rast mogao bi postati trajniji", uveren je Pahor.
Koalicija koju vodi premijer Cerar načelno se protivi prodaji državne imovine koja se odnosi na infrastrukturu.
razlika koje u vladi postoje oko privatizacije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana