Tekst objavljen: 17.03.2015 2:46        


SKOPLJE, 2. marta (Tanjug) - Prevremena otplata kredita Makedonije Medjunarodnom monetarnom fondu (MMF) predstavlja pozitivan signal stranim investitorima i domaćim kompanijama da je privreda u dobrom stanju i da u zemlji postoji makroekonomska stabilnost, rekao je danas generalni direktor Saveta makedonske Privredne komore Mitko Aleksov. On je istakao da je značaj te otplate još veći ako se ima u vidu da mnoge države članice Evropske uni

Otplata kredita MMF pozitvan signal investitorima

SKOPLJE, 2. marta (Tanjug) - Prevremena otplata kredita Makedonije Medjunarodnom monetarnom fondu (MMF) predstavlja pozitivan signal stranim investitorima i domaćim kompanijama da je privreda u dobrom stanju i da u zemlji postoji makroekonomska stabilnost, rekao je danas generalni direktor Saveta makedonske Privredne komore Mitko Aleksov.
On je istakao da je značaj te otplate još veći ako se ima u vidu da mnoge države članice Evropske unije nisu u stanju da redovno servisiraju svoje dugove i da teško dobijaju odobrenje za kašnjenja u otplati duga, prenosi makedonski portal Ekonomski.
Dodatni pozitivan signal je i povećanje kreditnog rejtinga Makedonije na BB+ i njeno rangiranje u zemlje sa stabilnom ekonomijom i umereni nivoom zaduženosti.
Makedonija je 27. februara isplatila poslednju ratu kredita MMF-u i time prevremeno i potpuno isplatila dug toj finansijskoj instituciji u vrednosti od 174 miliona dolara.
Prevremena otplata donela je i uštedu od pet miliona dolara na osnovu manjih kamata i kursnih razlika, dok su javni i državni dug smanjeni za 1,7 procentnih poena.
Kredit u iznosu od 312 miliona dolara Makedonija je uzela 2011. godine, a počeo je da se isplaćuje sredinom 2014. godine. Poslednja rata je plaćena sredstvima iz deviznih rezervi, navodi portal.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana