Tekst objavljen: 11.04.2017 11:45        


BEOGRAD, 11. april (Tanjug) - Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je izjavio danas se još ne zna da li je novi vlasnik Goše iz Smederevske Palanke u stvari stari vlasnik iz Slovačke i najavio da će taj sindikat ponovo pokrenuti inicijativu da se izmenama Krivičnog zakona predvidi zatvorska kazna za poslodavce koji ne plaćaju radnike.  

Orbović :Najveća enigma ko je novi vlasnik Goše

Na pitanje da li će se predstavnik novog vlasnika Goše danas ili sutra, kako vlasnici očekuju, pojaviti u Goši, Orbović je rekao za RTS da se očekuje dolazak novog vlasnika, ali da se još ne zna kada će se on pojaviti, kao i da je ''najveća enigma'' ko je novi vlasnik.

Slovačka firma "Žos Trnava" prenela je 100 odsto kapitala i imovine Fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke na kompaniju "Lisnart holdings limited" sa sedištem na Kipru.

"Ko je novi vlasnik to je najveća enigma, da li je novi vlasnik stari vlasnik ili je to stvarno novi vlasnik i kako je tako brzo došlo do promene vlasništva preduzeća, skoro za 24 sata kada se desio problem", rekao je Orbović.

On kaže da će se tek videti i koja je vizija tog novog vlasnika za daljee funkcionisanje fabrike.
"Pre par godina smo pokrenuli inicijativu na Socijalno-ekonomskom savetu da izmeni Krivični zakon tako da se kada se ne isplate tri zarade, a mislimo da je mnogo bolje rešenje dve plate, da se krivično odgovra. Da se mora završiti zatvorom ili žestokom sankcijom sankcioniše, ali nažalost to tada nije prihvaćeno. Već na prvoj narednoj sednici SES-a ćemo pokrenuti tu inicijativu ponovo", naglasio je Orbović.

Na primer, u Nemačkoj je predviđena zatvorska kazna od godinu do tri godine u tim slučajevima, a Orbović ističe da je prilikom nedavne posete predstavnika Evropske konferendacije sindikata rečeno da Srbija neće dobiti zeleno svetlo da uđe u EU ako ne bude sankcionisala poslodavce koji je ne plaćaju radnike.

Orbović je kazao da problem sa Gošom već duže traje i da je trebalo radnici ranije da uđu u štrajk - pošto se sada radnicima duguje tridesetak plata.

On dodaje da radnici nisu znali da im se ne uplaćuju doprinosi i da su mislili da će se situacija rešiti kada firma bude dobila poslove.

"Ako se kasni više od 15 dana sa platom treba ući u štrajkove da bi se sprečile ovakve situacije. Ako se kasni dva ili tri meseca, to se posle teško vraća u normalno stanje", naglasio je Orbović.

Prema njegovim rečima, to je začarani krug kada se neko preduzeće privatizuje, novi vlasnik ga opljačka, pa država ga opet preuzima da bi ga ponovo podigla na noge radi nove prodaje.

Vlada Srbije donela je juče Zaključak kojim se odobravaju sredstva za dodelu jednokratne pomoći u visini od po 60.000 dinara zaposlenima u privrednom društvu Goša.

Vlada je, takođe, na istoj sednici, donela Zaključak kojim se odobravaju sredstva za overu zdravstvenih isprava zaposlenima, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Republički fond za zdravstveno osiguranje izvršiće overu zdravstvenih isprava, koje će važiti narednih šest meseci.

Premijer Aleksandar Vučić je 7. aprila bio u Smederevskoj Palanci, gde je došao na poziv radnika Goše koji štrajkuju zbog neispunjenih obaveza prema njima, uključujući neisplaćene plate i probleme sa zdravstvenim knjižicama, stažom i daljom sudbinom firme.

Kada je reč o Agrokoru i 12.000 radnika u sistemu te hrvatske kompanije u Srbiji, Orbović navodi da oni sada redovno rade i dobijaju plate.

Videćemo da li će i kakve će biti posledice, ali siguran sam da će država morati da se umeša, kaže Orbović i dodaje da su to dobre firme koje imaju proizvod i tržište.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana