Tekst objavljen: 08.11.2016 14:35        


Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) upozorila je danas da će naftna industrija morati da poveća obim investicija kako bi garantovala zadovoljavajuću ponudu, budući da niske cene nafte stimulišu tražnju. 

OPEK: Potrebne investicije u naftnoj industriji

"S obzirom na perspektive ponude i tražnje, postoji potreba za značajnim investicijama u celokupnoj industriji", navodi se u godišnjem izveštaju OPEK-a o naftnom sektoru, a prenosi agencija Frans pres.

Do 2040. godine će, prema ocenama tog 14-članog kartela, biti potrebno oko 10.000 milijardi dolara investicija u naftnom sektoru.

Naftne kompanije su otkazale ili odložile projekte, nakon što su cene nafte pale ispod 30 dolara za barel na početku ove godine sa nivoa od preko 100 dolara za barel sredinom 2014. godine.

Cene su se, međutim, otada oporavile na oko 45 dolara za barel, ali tržište je i dalje prezasićeno zalihama, navodi AFP.

Prema procenama OPEK-a, investicije u eksploataciju i proizvodnju nafte su smanjene za 130 do 400 milijardi dolara u prošloj godini, a ove godine će, kako se procenjuje, biti smanjene za još 80 milijardi dolara.

Usporavanje ulaganja, pak, pomaže rastu cena nafte, iako sporijim tempom od prvobitnih prognoza OPEK-a.

Naftni kartel sada predviđa da će cene nafte porasti na 60 dolara za barel u 2021. godini, i na 92 dolara u 2040. godini.

Članice OPEK-a su u septembru obećale da će smanjiti proizvodnju, prvi put za osam godina, i to na između 32,5 do 33 miliona barela dnevno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte na berzi laka nafta opek-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana