Tekst objavljen: 24.02.2015 1:22        


PEKING, 9. februara (Tanjug) - Vrednost kineskog izvoza u januru bila je manja 3,3 odsto nego u istom mesecu godinu ranije, dok je uvoz potonuo 19,9 odsto, čime je trgovinski suficit na mesečnom nivou dostigao rekordan iznos od 60 miijardi dolara, pokazuje statistika kineske uprave carina. Ovaj loš spoljnotrgovinski rezultat produbiće zabrinutosti vezane za usporavanje ekonomske aktivnosti Kine, prenosi Rojteres.

Opao kineski uvoz i izvoz u januaru

PEKING, 9. februara (Tanjug) - Vrednost kineskog izvoza u januru bila je manja 3,3 odsto nego u istom mesecu godinu ranije, dok je uvoz potonuo 19,9 odsto, čime je trgovinski suficit na mesečnom nivou dostigao rekordan iznos od 60 miijardi dolara, pokazuje statistika kineske uprave carina.
Ovaj loš spoljnotrgovinski rezultat produbiće zabrinutosti vezane za usporavanje ekonomske aktivnosti Kine, prenosi Rojteres.
Prema oceni ekonomskih stručnjaka, Vlada u Pekingu mogla bi da obori svoj cilj privrednog rasta od 7,0 odsto u ovoj godini. U 2014. bruto društveni proizvod Kine porastao je 7,4 odsto, što je najslabija stopa rasta za poslednje 24 godine.
Najnovija kretanja u spoljnotrgovinskoj delatnosti Kine u velikoj su suprotnosti s prognozama analitičara, koji su u proseku predvidjali pad uvoza od samo 3,0 odsto, dok su za izvoz prognozirali rast od čak 6,3 odsto.
Najoštriji pad uvoza zabeležen je kod osnovnih sirovina, posebno kod uglja, čije su najbavke smanjene u januaru tekuće godine 40 odsto u odnosu na decembar, na 16,78 miliona tona, dok je uvoz sirove naftte opao 7,9 odsto.
Počev od oktobra prošle godine, kineski uvoz opada iz meseca u mesec, što ukazuje na usporavanje industrijskog sektora, navode stručnjaci.
Što se tiče izvoza, isporuke u SAD porasle su 4,8 odsto u januaru na godišnjem nivou, na 35 milijardi dolara, dok su prema Evropskoj uniji smanjene 4,6 odsto, na 33 milijarde dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana