Tekst objavljen: 17.03.2015 3:35        


BEOGRAD, 2. marta (Tanjug) - Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas, prilikom posete Gradskoj upravi, da počinje zvanična primena Zakona o planiranju i izgradnji, koji predvidja izdavanje gradjevinskih dozvola za manje od mesec dana. Mihajlović je objasnila da je objedinjenom procedurom izdavanja gradjevinskih dozvola, investitori više "neće ići od šaltera do šaltera, od j

Od danas gradjevinske dozvole za 28 dana

BEOGRAD, 2. marta (Tanjug) - Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas, prilikom posete Gradskoj upravi, da počinje zvanična primena Zakona o planiranju i izgradnji, koji predvidja izdavanje gradjevinskih dozvola za manje od mesec dana.
Mihajlović je objasnila da je objedinjenom procedurom izdavanja gradjevinskih dozvola, investitori više "neće ići od šaltera do šaltera, od javnog preduzeća do javnog preduzeća, od kancelarije do kancelarije, od ministarstva do ministarstva, tražeći mišljenje, uslove i biti na neki način ponižavani".
Prema njenim rečima, taj posao sada preuzima lokalna samouprava i grad je taj koji mora da nabavi sva mišljenja, osnovne i dopunske uslove koji su potrebni, da bi se dobila gradjevinska dozvola.
"Verujem i sigurna sam da će se u Srbiji pokazati da stvari mogu da funkcionišu i moj poziv svima je - uključite se, jer ovo je mogućnost da se u Srbiji mnogo više gradi i mnogo više radi", rekla je Mihajlović.
Ona je istakla da grad mora da vodi računa o svakoj opštini, kako bi se dozvole zaista izdavale za manje od mesec dana, a država je tu, ne samo da pruži monitoring, nego da pomogne kad god je to potrebno da ništa ne stoji.
Ministarka je dodala da će gradjani sigurno biti zadovoljniji, jer će i u Beogradu i u svim lokalnim samoupravama vidjati više kranova i više gradilišta.
Ona je objasnila da je razlika izmedju ovog i svih prethodnih Zakona o planiranju i izgradnji u tome što ni u jednom od dosadašnjih nije postojala objedinjena procedura, koja sve poslove koje je radio investitor prebacuje na lokalnu samoupravu.
"Zakon će se primenjivati, jer je njime predvidjena objedinjena procedura, a možemo da kažemo da je ovo prvi korak za elektronsku gradjevinsku dozvolu koja će biti od 1.januara 2016. godine", rekla je Mihajlović.
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da je Beograd apsolutno spreman za primenu novog Zakona o planiranju i izgradnji.
On je naveo da bi Beograd kao najveća lokalna samouprava trebalo da da primer svima ostalima da može i da zna kako se primenjuje zakon.
"Sve po pitanju objedinjene procedure je spremno. Treba dati šansu celom procesu da zaživi na pravi način, jer to je nešto novo za gradjane i investitore i na nama je da u roku od 28 dana od dana pokretanja postupka izdamo gradjevinsku dozvolu, čime činimo veliku stvar za ovu zemlju", rekao je gradonačelnik prestonice.
On je naglasio da su država i grad gubili desetine miliona zato što su investitori dolazili i odustajali od investicija u Srbiju i Beograd, jer, kako je rekao, jednostavno nisu mogli da se snadju u "moru" dokumenata.
"Imate primer investitora za stari savezni MUP, za hotel Jugoslaviju, svi su oni od 2005, 2006. godine u nekom 'lavirintu' propisa, dozvola, saglasnosti, svi čekaju 'nešto'. Oni mnogo očekuju od ovog zakona", izjavio je Mali.
Gradonačelnik je rekao da se sada otvara mogućnost da se svima njima ubrza procedura, da oni znaju šta tačno treba da urade da bi došli do kraja svega toga, da "vide svetlo na kraju tunela".
"Mislim da je to pravi put. Na osnovu njihove reakcije, ja sam siguran da smo mi na pravom putu, jer vidim da su oni spremni da krenu u podnošenje tih dokumenata, a na nama je pokažemo i ispunimo to obećanje i to i realizujemo. Nama trebaju nove zgrade, vrtići, hoteli", zaključio je Mali.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana