Tekst objavljen: 10.03.2015 8:40        


BEOGRAD, 23. februara (Tanjug) - Aranžman s MMF-om je važan za Srbiju, jer je u pitanju kredibilitet koji nam daje Fond, da on stoji iza te ekonomije koja sprovodi reforme i da je reč o jednoj kredibilnoj ekonomiji koja potencijalno može da bude uspešna, izjavila je večeras Tanjugu glavna i odgovorna urednica "Magazina Biznis" i "Ekonometra" Radojka Nikolić.

Nikolić:Novim aranžmanom MMF dao Srbiji kredibilitet

Tanjugu glavna i odgovorna urednica "Magazina Biznis" i "Ekonometra" Radojka Nikolić.
Čak i kredit od oko 1,2 milijardi evra, koji je sadržan u novom aranžmanu iz predostrožnosti i koji Srbija ne mora da povuče, nije toliko bitan koliko je bitna ta legitimacija i kredibilitet koji nam daje MMF, rekla je Nikolićeva, povodom večerašnje odluke Borda izvršnih direktora u Vašingtonu da Srbiji odobri novi trogodišnji aranžman.
"Aranžman s MMF-om je važan za Srbiju imajući u vidu da je od četiri aranžmana u proteklih 15 godina imamo samo jedan koji je uspeo, što znači da Fond čvrsto stoji iza zahteva koji postavlja pred jednu državu i istovremeno joj daje legitimitet da ona ima podršku MMF-a za reforme koje sprovodi", naglasila je Nikolić.
Nikolićeva je podsetila da je to ono što je nama najvažnije, bez čega smo bili u prošle tri godine, jer je u februaru 2012. godine, pred parlamentarne izbore MMF prekinuo sa nama, takodje, aranžman iz predostrožnosti.
Komentarišući obaveze koje je Srbija preuzeal novim aranžmanom, Nikolićeva je ocenila da je fiskalna strategija nešto na čemu je instirao MMF i čije je sprovodjenje započela Vlada Srbije u očekivanju odluke o aranžmanu sa Fondom, i mi toga moramo da se pridržavamo.
"Potpuno je jasno da je svako ispunjenje fiskalnih okvira, koje smo postali - neminovno", predočila je Nikolićeva i upozorila da ukoliko dodje do nekog neslaganja u tom pogledu onda ćemo imati još strožiju opomenu ili možda prekid aranžmana.
"Prema tome, to što je dogovoreno, mora da se poštuje, a kako ćemo to uraditi, to je na kreatorima ekonomske politike i svim ljudima koji su uključeni u realizaciju reformi u Srbiji, ali od toga nema odstupanja", kazala je sagovornica Tanjuga.
Bord izvršnih direktora Medjunarodnog monetarnog fonda odobrio je večeras Srbiji trogodišnji stend baj aranžman vredan oko 1,2 milijarde evra, koji je, prema želji srpskih vlasti aranžman iz predostrožnosti, objavljeno je na sajtu MMF-a.
Program je, kako je navedeno, baziran na tri osnovna stuba: ozdravljenje javnih finansija, unapredjenje stabilnosti i fleksibilnosti finansijskog sektora i sprovodjenje sveobuhvatnih strukturnih reformi.
Na ovaj način, navodi se u saopštenju, formiraće se solidna osnova za otvaranje novih radnih mesta i povratak zemlje na održivu putanju rasta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana