Tekst objavljen: 18.03.2015 2:15        


BEOGRAD, 3. marta (Tanjug) - U januaru je ostvaren neuobičajeno visok suficit opšte države od 16,6 mlijardi dinara, a Fiskalni savet (FS) je procenio da je ostvareni rezultat u skladu sa planiranim fiskalnim okvirom za 2015. godinu. U analizi Saveta, navodi se da je januarski suficit najvećim delom posledica jednokratnog rasta neporeskih prihoda, zbog uplate dividendi Telekoma u iznosu od 7,6 mlijardi dinara. U budžetu za 2015. godinu su

Neuobočajeno visok suficit dmilijardi dinara

BEOGRAD, 3. marta (Tanjug) - U januaru je ostvaren neuobičajeno visok suficit opšte države od 16,6 mlijardi dinara, a Fiskalni savet (FS) je procenio da je ostvareni rezultat u skladu sa planiranim fiskalnim okvirom za 2015. godinu.
U analizi Saveta, navodi se da je januarski suficit najvećim delom posledica jednokratnog rasta neporeskih prihoda, zbog uplate dividendi Telekoma u iznosu od 7,6 mlijardi dinara. U budžetu za 2015. godinu su i predvidjeni osetno veći neporeski prihodi.
Pored toga, uspešno sprovedene mere fiskalne konsolidacije (smanjenje zarada u javnom sektoru i penzija s kraja prethodne godine) donele su, budžetom planiranih, oko šest milijardi dinara ušteda. Pozitivan fiskalni rezultat u januaru bio je uobičajena pojava poslednjih godina, kao posledica sezonski niskog izvršenja javnih rashoda.
FS navodi, da ukoliko bi se isključilo dejstvo jednokratnih faktora (uplata dividendi Telekoma) i promene politika (smanjenje plata i penzija krajem 2014. godine), suficit u prvom mesecu 2015. godine bi iznosio oko tri milijarde dinara i bio potpuno uporediv sa rezultatima u januaru prethodnih godina.
Dug opšte države je na kraju januara iznosio gotovo 23,7 milijardi evra, ili 75,2 odsto odsto BDP-a, što je rast za oko 450 miliona evra od početka godine. Snažan porast javnog duga tokom januara posledica je, gotovo isključivo, jačanja dolara u odnosu na evro za oko sedam odsto. Preliminarni podaci ukazuju na to da je na kraju februara javni dug Srbije dostigao 23,9 millijardi evra.
FS navodi da je u 2014. godini ostvaren visok deficit opšte države u iznosu od 257,5 milijrdi dinara, ili 6,6 odsto BDP-a, od čega se 187,5 milijardi odnosi na deficit Republike i ostalih nivoa vlasti, a preostalih 70 milijardi predstavljaju rashodi "ispod crteĆ (otplata aktiviranih garancija na kredite javnih i državnih preduzeća i intervencije u finansijskom sektoru).
U odnosu na budžetski plan za 2014. godinu, ostvareni deficit je za oko 30 milijardi dinara niži, iako su javni prihodi podbacili za oko 30 milijardi, jer je ukupna državna potrošnja smanjena dvostruko više, za oko 60 milijrdi dinara.
Prihodi države realizovani su u manjem iznosu od planiranog, usled nepovoljnih kretanja u makroekonomskom okruženju, ali i previše optimističnog planiranja, pre svega, prihoda od PDV-a i akciza.
Manje izvršenje rashoda države u odnosu na plan, posledica je, u najvećoj meri, slabe realizacije javnih investicija -"uštedeĆ od oko 36 milijardi dinara, preširoko postavljenog okvira za rashode za zaposlene, kao i odlaganja završetka procesa restrukturiranja preduzeća za 2015. godinu.
Zbog toga, oko 16 milijardi dinara, namenjenih za otpremnine radnicima koji ostanu bez posla, nije potrošeno u 2014. godini, već je taj trošak prebačen za 2015. godinu, navodi se u analizi Fiskalnog saveta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana