Tekst objavljen: 27.02.2015 9:55        


MOSKVA, 12. februara (Tanjug) - Čisti gubitak vodećeg ruskog proizvodjača automobila Avtovaza prošle godine je bio 25,4 milijarde rubalja (385 miliona dolara), što je 3,7 puta više nego 2013. godine. Kako je saopštila kompanija, operativni gubitak lane je snižen 2,3 puta, na 5,7 milijardi rubalja. Prihodi su povećani 8,1 odsto, na 189,4 milijarde rubalja. Negativna operativna marža bila je tri odsto, preneo je Intefaks

Neto gubitak Avtovaza povećan 3,7 puta

MOSKVA, 12. februara (Tanjug) - Čisti gubitak vodećeg ruskog proizvodjača automobila Avtovaza prošle godine je bio 25,4 milijarde rubalja (385 miliona dolara), što je 3,7 puta više nego 2013. godine.
Kako je saopštila kompanija, operativni gubitak lane je snižen 2,3 puta, na 5,7 milijardi rubalja. Prihodi su povećani 8,1 odsto, na 189,4 milijarde rubalja. Negativna operativna marža bila je tri odsto, preneo je Intefaks.
Na razmere gubitka uticali su faktori kao što su troškovi zbog kursnih razlika po deviznim obavezama, stvaranje rezervi zbog manje vrednosti finansijskih ulaganja, investicija i drugih aktiva, navodi se u saopštenju.
"Na finansijske rezultate uticali su uglavnom neoperativni faktori. Ono što je važno je da ostvareni operativni gubitak odražava teške ekonomske uslove u kojima se sada nalazi Rusija. Medjutim ja sam zadovoljan jer smo poboljšali ključne operativne pokazatelje", citira se u saopštenju predsednik kompanije Bu Anderson.
Za godinu dana udvostručili smo proizvodnju automobila po radniku, rešili mnoga važna pitanja i znatno poboljšali pokazatelje kvaliteta, dodao je.
Anderson je naglasio da rezultati za 2014. godini neće ni na koji način uticati na izmene ambicioznog plana razvoja preduzeća. Ove godine kompanija planira da pusti na tržište nove modele "lada vesta" i "lada iks rej" (xray).
Bez obzira na složenu ekonomsku situaciju Avtovaz je ostvario rast prihoda u 2014. godini i zadržao je planove da poveća udeo na ruskom tržištu na 20 odsto, dostigne nivou operativnog profita od šest odsto i obezbedi pozitivan slobodan protok novca, rekao je direktor državne korporacije Rosteh Sergej Čemezov.
Glavna pažnja u 2015. godini biće usmerena na puštanje novih modela automobila, koji se traže na tržištu, što će omogućiti da se poveća prodaja, dodao je Čemezov.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana