Tekst objavljen: 18.03.2015 10:50        


KOPAONIK, 3. marta (Tanjug) - Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahovic izavio je danas da je Vlada Srbije od prošlogodišnjeg foruma postigla neosporne ruzultate kao sto je usvajanje nekoliko ključnih zakona, a da će kljucno reformsko pitanje u ovoj godini biti restrukturirnje i pocetak privatizacije velikih javnih preduzeca . On je otvarajući Kopaonik biznis forum medju pozitivnim dometima vladen naveo usvajanje Zakon

Neosporni rezultati Vlade, potrebne velike investicije

KOPAONIK, 3. marta (Tanjug) - Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahovic izavio je danas da je Vlada Srbije od prošlogodišnjeg foruma postigla neosporne ruzultate kao sto je usvajanje nekoliko ključnih zakona, a da će kljucno reformsko pitanje u ovoj godini biti restrukturirnje i pocetak privatizacije velikih javnih preduzeca .
On je otvarajući Kopaonik biznis forum medju pozitivnim dometima vladen naveo usvajanje Zakona o radu, zakona o privatizavji i stecaju Zakona o planiranju i izgradnji i zakona o izmenma i dopunama zakona o penzijskom osiguranju.
"Ohrabruje nas rešenost vlade da paralelno sa fiskalnom konsolidacijom u koju je krenula sprovede i strukturne reforme", istakao je Vlahović.
On je kao pozitivan doprinos ekonomkom oporavku naveo i sporazum sa MMF koji kako je rekao daje cvrsće grancije da će se sprovesti kljucne reforme, a na drugoj strani aranžman će doprineti povećanju kreditnog rejtinga Srbije sto ce pozitivno uticati na strane investicije.
Sve navedene mere strukturnih reformi neće dati benefite u kratkom roku ali, ali bez njih nema ni stvaranja jake privrede i zato je potreban konsenzus i privrede i sindikalne i akadremske elite, zakljucio je Vlahović.
On je, medjutim, rekao da se Srbija, kao i evrozona, ali na znatno nižem nivou nalazi u začaranom nivou niskih investicija, niske potrošnje i tražnje i potencijalno preteće deflacije.
On je rekao da su monetarni stimulansi za podsticanje ekonomske aktivnosti potpuno isključeni i da su u tu svrhu potrbni fiskalni stimulansi.
Kako je naveo, otuda iznos javnih investicija u infrastrukturu mora da bude najmanje na niovu koji je predvidjen budžetom, a to je tri odsto.
On je podsetio da je u prošloj i pretprošloj godini taj iznos bio izmedju 2,4 i 2,2 odsto.
Vlahović je posebno ukazao da zabrinjava činjenica da je nivo reinvestirane dobiti već postojećih stranih investicija u prošloj godini veći od priliva novih investicija.
Predsednik Udruženja korporativnih direktora Srbije Toplica Spasojević je rekao da je u našoj zemlji primetan novi trend, s obzirom da smo priznali sve greške odnosno da nismo dobro radili u prošlosti, kao i da smo sada na dobrom putu pošto smo se okrenuli budućnosti.
Spasojević je rekao da su, na primer, cenu tranzicije već platili penzioneri i zaposleni u javnom sektoru.
On je istakao da je Srbija zbog grešaka u prethodnom periodu imala 'raštimovanu ekonomiju' i da i daljle imamo nizak bruto nacinalni dohodak i veliku nezaposlenost, kao i da nam je potrebno više rada i učenja.
"Više od 220.000 preduzetnika u Srbiji predstavlja novu snagu koja bi mogla da poveća zapošljavanje i nacionalni dohodak", poručio je Spasojević na početku Kopaonik biznis foruma.
On je naglasio da su Srbiji potrebne velike investicije i da veliki potencijal mogu da imaju velika državna preduzeća u restrukturiranju, poput EPS - a, Železnice Srbije, zatim u oblasti puteva i infrastrukture.
"Nadam se razmeni ideja, stavova i energije na ovogodišnjem Kopaonik biznis forumu", kazao je Spasojević izrazivški očekivanje da će Kopaonik biznis forum 2015. iznedriti najblistavije ideje.
On je poručio da moramo uvesti Srbiju u fazu brzog ekonomskog razvoja.
Spasojević je dodao da moramo da nastavimo da unapredjujemo privredni ambijent i poslovnu klimu, ali i da se mora prekinuti praksa nepovlačenja odobrenih kredita i plaćanja penala.
On je napomenuo da su izmenjene okolnosti u svetu, u politici i ekonomiji, navodeći, na primer, ukrajinsku krizu, cenu nafte, ratove valuta, kriza u Grčkoj i pobeda Sirize u toj zemlji, što sve utiče i na srpsku privredu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana