Tekst objavljen: 27.02.2015 9:35        


BERLIN, 12. februara (Tanjug) - Inflacija je u Nemačkoj, najvećoj evropskoj privredi, u januaru pala u negativnu teritoriju prvi put u poslednjih pet godina, najvećim delom zbog nižih cena energenata, pokazali su danas zvanični podaci u Berlinu. Nemačka stopa inflacije je prošlog meseca iznosila minus 0,4 odsto, u odnosu na preliminarnu procenu od minus 0,3 odsto s kraja januara, navodi nemački Zavod za statistiku, a prenosi agencija Frans

Negativna inflacija u Nemačkoj prvi put u pet godina

BERLIN, 12. februara (Tanjug) - Inflacija je u Nemačkoj, najvećoj evropskoj privredi, u januaru pala u negativnu teritoriju prvi put u poslednjih pet godina, najvećim delom zbog nižih cena energenata, pokazali su danas zvanični podaci u Berlinu.
Nemačka stopa inflacije je prošlog meseca iznosila minus 0,4 odsto, u odnosu na preliminarnu procenu od minus 0,3 odsto s kraja januara, navodi nemački Zavod za statistiku, a prenosi agencija Frans pres.
Inflacija je u decembru bila u pozitivnoj teritoriji i iznosila je 0,2 odsto, a poslednji put je bila u negativna u septembru 2009.
Prema harmonizovanom indeksu potrošačkih cena, kog kao merilo inflacije koristi Evropska centralna banka (ECB), inflacije u Nemačkoj u januaru bila još niža, minus 0,5 odsto, u odnosu na ciljni nivo od blizu dva odsto.
ECB je prošlog meseca pokrenula obiman program kupovine obveznica država evrozone u cilju odbijanja deflacije i okončanja stagnacije u privredama monetarne unije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana