Tekst objavljen: 01.11.2016 14:38        


Narodna banka Srbije će, u saradnji sa republičkom Vladom, sniziti ciljanu stopu inflacije počevši od 2017. godine sa 4,0 odsto plus/minus 1,5 procentni poen na 3,0 odsto plus/minus 1,5 procentni poen, saopšteno je danas iz NBS.

NBS snižava ciljanu stopu inflacije za 2017. i 2018.

Glavni razlog za sniženje cilja je, kako objašnjava NBS, znatno popravljanje makroekonomskih fundamenata i izgleda Srbije za naredni period - pre svega održivo smanjenje spoljne i unutrašnje neravnoteže, kao i rizika ulaganja u Srbiju.

"Dobro odmerene mere monetarne politike i puna koordinacija sa merama fiskalne politike, uz odlične rezultate fiskalne konsolidacije, opredelili su da inflacija u Srbiji u protekle tri godine bude na niskom i stabilnom nivou koji je uporediv sa razvijenim zemljama i konzistentan s novim ciljem", navodi se u saopštenju.

Važan razlog za promenu cilja je pad inflacionih očekivanja finansijskog sektora i privrede.

"Snižena inflaciona očekivanja, koja su već duži period relativno stabilna, potvrda su većeg kredibiliteta monetarne politike NBS. Podsećamo da je u roku kraćem od godinu dana inflacija u Srbiji snižena za više od 10 procentnih poena - sa 12,8 odsto, koliko je iznosila u januaru 2013. godine na 2,2 procenta u oktobru 2013. godine, nakon čega se kretala na nivou oko i ispod donje granice ciljanog koridora".

Finansijski sektor i privreda, podseća NBS, očekuju da će se inflacija u naredne dve godine kretati između 2,0 i 3,0 procenta, što je u okviru granica novog cilja i, samim tim, olakšava njegovo postizanje.

Pored toga, kako se dodaje, rast regulisanih cena trebalo bi da ostane relativno nizak u narednom periodu, zahvaljujući opredeljenju Vlade Srbije da neracionalnosti u poslovanju javnih preduzeća rešava prvenstveno smanjenjem troškova poslovanja, a ne, kao ranije, poskupljenjima robe i usluga tih preduzeća.

"Sniženje cilja potvrđuje rešenost i NBS i Vlade da Srbija ostane u grupi evropskih zemalja s niskom i stabilnom inflacijom. Time se dodatno smanjuje neizvesnost u poslovanju preduzeća i popravlja investiciona klima. Smanjenje cilja može da podstakne i pad dugoročnih kamatnih stopa na dinare, kao i veću upotrebu dinara u finansijskom sistemu, a time i smanjenje troškova i valutnog rizika kod finansiranja dugoročnih potreba privrede, stanovništva i države", navodi se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije ciljana inflacija inflacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana