Tekst objavljen: 27.02.2015 12:41        


BEOGRAD, 12. februara (Tanjug) Ć Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatu zadrži na postojećem nivou od osam odsto, objavila je centralna banka. "Medjugodišnja inflacija se i dalje kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja, ali je to u najvećoj meri posledica uticaja faktora sa privremenim dezinflatornim dejstvom, kao što su neočekivano nizak rast regulisan

NBS: Referentna kamata ostaje osam odsto

BEOGRAD, 12. februara (Tanjug) Ć Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatu zadrži na postojećem nivou od osam odsto, objavila je centralna banka.
"Medjugodišnja inflacija se i dalje kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja, ali je to u najvećoj meri posledica uticaja faktora sa privremenim dezinflatornim dejstvom, kao što su neočekivano nizak rast regulisanih cena, pad cena nafte i niske cene poljoprivrednih proizvoda", konstatuje IO NBS u objašnjenju ove odluke.
Takodje, kako je navedeno, IO je imao u vidu da su izražene geopolitičke tenzije, kao i nestabilnosti na medjunarodnom robnom i finansijskom tržištu.
"To bi moglo da ima za posledicu povećanje averzije investitora prema riziku, usporavanje tokova kapitala i neizvesniji efekat preduzetih mera monetarne politike razvijenih zemalja, a posebno Evropske centralne banke na ekonomski oporavak naših ključnih ekonomskih partnera".
Izvršni odbor NBS je konstatovao i da se negativni efekti poplava postepeno smanjuju, na šta upućuje oporavak ekonomske aktivnosti, posebno u industriji i gradjevinarstvu.
Kako je navedeno, detaljnije o faktorima koji su opredelili odluku o zadržavanju referentne kamate biće reči na prezentaciji ĆIzveštaja o inflaciji Ć februar 2015Ć, a koji je usvojen na današnjoj sednici. Naredna sednica IO NBS biće održana 12. marta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana