Tekst objavljen: 18.03.2015 4:56        


SKOPLJE, 3. marta (Tanjug) - Pozitivni trendovi u makedonskom gradjevinarstvu biće nastavljeni i u narednom periodu zahvaljujući prvenstveno vladinim merama podrške i aktivnostima u oblasti kapitalnih projekata, kao i podsticajnim programom "Kupite kuću, kupite stan". Takva ocena izrečena je na današnjem otvaranju 12. Medjunarodnog sajma gradjevinarstva, gradjevinskog materijala i gradjevinskih mašina i 5. Sajma nekretnina i

Nastavlja se pozitivni trend u mak gradjevinarstvu

SKOPLJE, 3. marta (Tanjug) - Pozitivni trendovi u makedonskom gradjevinarstvu biće nastavljeni i u narednom periodu zahvaljujući prvenstveno vladinim merama podrške i aktivnostima u oblasti kapitalnih projekata, kao i podsticajnim programom "Kupite kuću, kupite stan".
Takva ocena izrečena je na današnjem otvaranju 12. Medjunarodnog sajma gradjevinarstva, gradjevinskog materijala i gradjevinskih mašina i 5. Sajma nekretnina i investicija, koji će trajati 7. marta na Skopskom sajmu, prenosi portal "Ekonomski". Na Sajmu je prisutno više od 300 firmi koje u tri sajamske hale nude proizvode i usluge za upravljanje, održavanje, modernizaciju, renoviranje i opremanje objekata, a očekuje se više od 15.000 posetilaca.
"Sektor gradjevinarstva ima izuzetno važan zbačaj za obim posla i broj zaposlenih, ali i za celu privrede i živote gradjana. Iz tih razloga Vlada je prošle godine pomogla gradjevinarstvo i kapitalne investicije ulaganjem značajne sume novca kojim smo pomogli razvoj domaćih gradjevinskih kompanija, rekao je zamenik premijera i ministar finansija Zoran Stavreski.
On je istakao da je u ovogodišnjem budžetu Makedonije predvidjeno 340 miliona evra za te svrhe, što znači da je, zajedno je sa fondovima Preduzeća za državne puteve, za rad domaćih gradjevinskih firmi na infrastrukturnim projektima obezbedjeno 600 miliona evra.
Prema njegovim rečima, za razliku od Jugoistočne Evrope u kojoj je bilo negativnih trendova, izgradnja u Makedoniji ide napred i svake godine beleži dobre rezultate, pri čemu je prošle godine ostvaren rast od 4,4 odsto, a u prvih devet meseci otvoreno je 4.000 novih radnih mesta.
Ministarstvo finansija je ove godine prvi put učesnik Sajma kroz svoj program "Kupite kuću, kupite stan", koji je, prema rečima ministra, jasno stavila do znanja kako država može da pomogne u razvoju gradjevinarstva i da razvije tržište. To se takodje pokazalo i u padu cene stanova u Skoplju sa 1.000 na 900 evra po kvadratnom metru.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana