Tekst objavljen: 27.02.2015 9:30        


BRISEL, 12. februara (Tanjug) - Ministri finansija evrozone nisu postigli sporazum o rešenjima za grčku dužničku krizu na vanrednom sastanku održanom u Briselu, o čemu će razgovori biti nastavljeni u ponedeljak 16. februara, a ministar finansija Grčke Janis Varufakis veruje da će do dogovora doći. Varufakis se posle ponoći pojavio pred novinarima posle sastanka koji je trajao sedam sati, rekavši da se ne može govoriti o neuspehu da

Nastavak razgovora 16. is veruje u dogovor

BRISEL, 12. februara (Tanjug) - Ministri finansija evrozone nisu postigli sporazum o rešenjima za grčku dužničku krizu na vanrednom sastanku održanom u Briselu, o čemu će razgovori biti nastavljeni u ponedeljak 16. februara, a ministar finansija Grčke Janis Varufakis veruje da će do dogovora doći.
Varufakis se posle ponoći pojavio pred novinarima posle sastanka koji je trajao sedam sati, rekavši da se ne može govoriti o neuspehu da se usaglasi zajednički stav sa ostatkom predstavnika evrozone i dodao da veruje u dogovor koji će dovesti "do izlečenja" grčkih finansija.
On je rekao novinarima da cilj hitnog sastanka evrogrupe i nije imao za nameru da dovede do saglasja, ali da je prošao u dobroj diskusiji, preneo je Rojters.
Na pitanje novinara da li je izlazak Grčke iz evrozone i dalje moguća opcija, Varufakis je odgovorio:apsolutno ne.
Rojters navodi da je evropgrupa bila spremna da produži postojeći program pomoći i podseća da je za Atinu to neprihvatljivo.
Pregovori će biti nastavljeni 16. februara i neće biti zajedničkog saopštenja, saopštio je predsednik evrogrupe Jerun Dajselblum na pres konferenciji.
Rojters navodi da je Sastanku evrogrupe je prisustvovala i direktorka MMF-a Kristin Lagard usled zabrinutosti MMF-a da bi se krizu u Grčkoj mogla preliti na globankna finansijska tržišta.
"Oni su sposobni, inteligentni i dobro su razmislili o svojim problemima. Moramo da ih saslušamo da počnemo da radimo zajedno, a to je proces koji je tek u povoju i trajaće odredjeno vreme", rekla je novinarima Lagard koja se pre sastanka evrogrupe sastala sa grčekom delegacijom koju je predvodio Varufakis.
Zvanična Atina je pod pritiskom da što pre pronadje zajednički jezik sa medjunarodnim kreditorima, koji su joj pozajmili 240 milijardi evra u okviru programa pomoći.
Premijer Grčke Aleksis Cipras, koji je prošle nedelje posetio brojne evropske gradove, odbacio je uslove iz aktuelnog programa pomoći, koji ističe krajem meseca, kao i bolne ekonomske reforme i budžetske rezove.
Grčka vlada želi da kreditori olabave uslove nametnute u okviru programa, kao i da dozvole Atini da poveća budžetsku potrošnju da bi podstakla ekonomiju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana