Tekst objavljen: 18.03.2015 5:30        


KOPAONIK, 3. marta (Tanjug) - Članovi Ekonomskog kokusa Skupštine Srbije, predstavnici Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), kao i Medjunarodnog republikanskog instituta (IRI) najavili su danas na Kopaonik biznis forumu da će raditi na unapredjenju regulatornog okvira za elektronsko poslovanje privrede. Oni su razgovarali sa privrednicima i ekonomskim stručnjacima o strateškim pravcima razvoja Srbije i ukazali da

NALED:Raditi na unapreĆenju elektronskslovanja privrede

KOPAONIK, 3. marta (Tanjug) - Članovi Ekonomskog kokusa Skupštine Srbije, predstavnici Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), kao i Medjunarodnog republikanskog instituta (IRI) najavili su danas na Kopaonik biznis forumu da će raditi na unapredjenju regulatornog okvira za elektronsko poslovanje privrede.
Oni su razgovarali sa privrednicima i ekonomskim stručnjacima o strateškim pravcima razvoja Srbije i ukazali da se parlament i poslanici kao najvažnija instanca u procesu usvajanja zakona prvi put aktivno uključuju u kreiranje politika privrednog oporavka, navodi se u saopštenju NALED-a.
Kako je zaključeno prvog dana Kopaonik biznis foruma, nova strategija industrijalizacije ekonomije Srbije trebalo bi da se zasniva na sektorima prehrambene industrije, energetike i usluga koji su ostvarili izvoz vredan više od milijardu evra i nude najveći potencijal za razvoj, a posebno je istaknuto mesto IT sektora i digitalne transformacije kao pokretača rasta, navodi se u saopštenju.
"Zakoni o elektronskom potpisu i elektronskom dokumentu doneti su 2004. i 2009. i do sada nije mnogo uradjeno na njihovoj adekvatnoj primeni. Postoje brojna ograničenja elektronskoj razmeni dokumentacije počev od obaveze pečatiranja, preko obaveze arhiviranja u papirnoj formi do nedovoljne opremljenosti inspekcija da obavljaju nadzor koristeći elektronska dokumenta. Ekonomski kokus snažno će raditi na eliminisanju tih prepreka", izjavio je član Kokusa i poslanik Dejan Radenković (SPS).
Na skupu je čestvovao i predsednik Kokusa, poslanik Vladimir Marinković (SDPS), kao i Ivan Jovanović (DS) i Katarina Rakić (SNS).
Kako je Radenković najavio, Ekonomski kokus će uz dodatne analize i pomoć NALED-a, IRI-a i privrede predložiti nova zakonska rešenja koja će podržati razvoj e-uprave, a ujedno voditi računa da se novim propisima ne stvaraju dodatne prepreke i ograničenja elektronskom poslovanju.
Poseban akcenat biće stavljen na usvajanje zakona o arhivskoj gradji koji je Vlada Srbije donela još 2012. ali je povučen iz skupštinske procedure.
Taj zakon zamenio bi Zakon o kulturnim dobrima koji je na snazi još od 1994. i obavezuje privredu da čuva ugovore i račune na papiru čime im stvara nepotrebne milionske troškove štampanja i arhiviranja, navodi se u saopštenju.
Ekonomski kokus je neformalna parlamentarna grupa, formirana na inicijativu NALED-a i IRI-a, sa ciljem jačanja uloge parlamenta u poboljšanju uslova za ekonomski razvoj i poslovanje u Srbiji.
Članovi kokusa su poslanici Zoran Babić, Aleksandra Tomić, Katarina Rakić, Veroljub Arsić i Milosav Milojević (poslanička grupa SNS), Vladimir Marinković (SDPS), Dejan Radenković (SPS), Vojislav Vujić (JS), Aleksandar Senić (SDS), Ivan Jovanović (DS), Vladimir Pavićević (Nova) i Zoltan Pek (SVM).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana