Tekst objavljen: 31.03.2017 10:44        


LONDON, 31. marta (Tanjug) - Štednja britanskih domaćinstava je pala na rekordno nizak nivo krajem 2016. godine, jer su se suočila sa padom kupovne moći, izveštava agencija Rojters. 

Najniži nivo štednje Britanaca u pet i po decenija

Realni raspoloživi prihod po domaćinstvu pao je od oktobra do decembra prošle godine za 0,4 odsto u odnosu na prethodna tri meseca, najviše u gotovo tri godine, dok je procenat izdvajanja za štednju pao na 3,3 odsto, na najniži nivo otkako je 1963. počelo praćenje tih podataka, saopštila je britanska Kancelarija za statistiku (ONS).

Dominantan britanski uslužni sektor je, takođe, zabeležio pad u januaru, prvi put od marta prošle godine, što je, kako ocenjuje britanska agencija, još jedan pokazatelj slabljenja otpornosti britanske ekonomije nakon prošlogodišnje odluke Britanije da istupi iz Evropske unije.

Bruto domaći proizvod (BDP) Britanije je u periodu oktobar-decembar porastao za 0,7 odsto u odnosu na prethodni kvartal, čime je potvrđena preliminarna procena, ali je u odnosu na četvrti kvartal 2015. godine, rast BDP-a blago revidiran naniže, na 1,9 odsto sa prvobitne procene od 2,0 odsto, navodi ONS.

Deficit tekućih plaćanja Britanije je, prema podacima ONS-a, više nego prepolovljen u poslednjem prošlogodišnjem kvartalu na 12,1 milijardu funti, i iznosio je 2,4 odsto BDP-a, što je znatno niže u odnosu na 5,3 odsto iz trećeg kvartala.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana