Tekst objavljen: 20.03.2017 12:02        


Cene nafte završila je predhodnu trgovačku nedelju sa dobitkom, što se duguje padu američkih zaliha sa rekordnog nivoa, ali i ohrabrujućoj vesti koja je prostrujala tržištem - da je Saudijska Arabija spremna da nastavi sa smanjenjem proizvodnje i u drugoj polovini godine. Cena naftnih fjučersa je ojačala u Njujorku za 0,5 posto, a tokom cele nedelje je zabeležila porast od 1,0 odsto.

Nafta završila nedelju sa rastom cene

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u aprilu je trgovana za 48,98 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku u 12:54 časova po londonskom vremenu, što je povećanje za 23 centa u odnosu na prethodni dan.

Ukupan obim trgovanja je bio oko 32 odsto ispod 100-dnevnog proseka. Cene ovog tipa nafte su pale za 11 centi na 48,75 dolara, posle skoka od 2,4 posto u prethodnoj trgovačkoj sesiiji.

Severnomorska sirova nafta "brent" za dostavu u maju ojačala je za 23 centa na 51,97 dolara za barel na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu. Cena "brenta" je oslabila za sedam centi na 51,74 dolara.

Američke zalihe sirove nafte su pale prošle nedelje za 237.000 barela na 528,2 miliona barela, što je njihovo prvo "osipanje" u ovoj godini, prema podacima američke Uprave za energetske informacije objavljenim u sredu.
Ipak, one su i dalje blizu najvišeg nivoa u više od tri descenije.

Proizvodnja nafte u SAD je povećana četvrtu nedelju zaredom na 9,1 milion barela dnevno, što je najviši od februara 2016. godine.

Ministar za energetiku Saudijske Arabije Kalid Al-Falih izjavio je da bi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni partneri mogli da nastave sa rezanjem proizvodnje i posle juna ako globalne zalihe i dalje budu iznad petogodišnjeg proseka, preneo je "Blumberg".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte oporavak nafte zalihe nafte opek-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana