Tekst objavljen: 16.11.2016 13:03        


Nafta je danas očuvala ostvareni rast na iznad 45 dolara za barel, pošto je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) pojačala napore za finalizaciju sporazuma o smanjenju proizvodnje, koji je dogovoren na septembarskom sastanku u Alžiru. 

Nafta se drži iznad 45 dolara za barel

Cene naftnih fjučersa su porasle za 0,3 posto u Njujorku posle jučerašnjeg napredovanja za 5,8 procenata, oporavivši se sa prethodnog najnižeg nivoa na zatvaranju u osam nedelja, izveštava agencija "Blumberg news".

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u decembru trgovana je danas za 45,93 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku, što je za 12 centi više nego dan ranije. Juče je cena ove nafte skočila za 2,49 dolara na 45,81 dolar, što je najveći napredak od 8. aprila ove godine. Ukupni volumen trgovanja je bio oko 20 odsto iznad 100-dnevnog proseka.

Severnomorska sirova nafta "brent" za isporuku u januaru ugovarana je za 19 centi više, odnosno po ceni od 47,14 dolara za barel na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu. "Brent" je juče ojačao za 2,52 dolara (5,7 odsto) na 46,95 dolara.

Cene nafte su bile u "defanzivi" gotovo četiri sedmice zbog skepticizma tržišnih aktera u pogledu sposobnosti OPEK-a da zaključi sporazum na sastanku 30. novembra.

Naftni kartel nastoji da smanji proizvodnju prvi put u osam godina, dok Iran povećava pumpanje a Irak traži da bude izuzet iz dogovora zbog rata s islamskim militantima.

Cene će, prema mišljenju generalnog direktora Britiš Petroleuma Boba Dadlija, verovatno ostati oko sadašnjih nivoa ukoliko OPEK ne uspe da realizuje dogovor o rezanju produkcije.

Generalni sekretar OPEK-a Mohamed Barkindo će obići države članice nakon sastanka sa saudijskim ministrom energetike i industrije Kalidom Al-Falihom u Londonu, saznaje njujorška agencija od izvora upoznatog sa razgovorima.

Barkindo će, prema tom izvoru, narednih dana otputovati na razgovore u Karakas, zatim u glavni grad Ekvadora, Kito, i u Teheran.

Pored toga, Rusija planira neformalne konsultacije sa nekim članicama OPEK-a 17. i 18. novembra na forumu u Dohi, saopštilo je juče Ministarstvo energetike u Moskvi, a jedan delegat iz OPEK-a je najavio da će se Saudijska Arabija pridružiti tim razgovorima.

Američke zalihe sirove nafte povećale su se za 3,65 miliona barela prošle nedelje, prema jučerašnjem saopštenju Američkog instituta za naftu. Procenjuje se da će podaci Vlade SAD, koji treba da budu objavljeni danas, pokazati rast zaliha za 1,0 milion barela, navodi "Blumberg".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte zalihe nafte opek-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana