Tekst objavljen: 18.03.2015 12:06        


RIJAD, 3. marta (Tanjug) - Po dolasku na vlast novog kralja Saudijske Arabije Salmana, u januaru, došlo je do suptilnih promena u energetskoj politici, tako što je monarh dobio veća ovlašćenja u donošenju naftne strategije. Promena u izvozu nafte na svetsko tržište, za sada nema, bez obzira što su cene znatno pale.

Monarh ima veća ovlašćenja u naftnoj politici

RIJAD, 3. marta (Tanjug) - Po dolasku na vlast novog kralja Saudijske Arabije Salmana, u januaru, došlo je do suptilnih promena u energetskoj politici, tako što je monarh dobio veća ovlašćenja u donošenju naftne strategije.
Promena u izvozu nafte na svetsko tržište, za sada nema, bez obzira što su cene znatno pale.
Najznačajnija promena je unapredjenje kraljevog sina, princa Abdulaziza bin Salman, koji je dugo godina bio najznacajniji član delegacije Udruženja izvoznika nafte OPEC, sa mesta pomoćnika ministra na mesto zemenika.
Kralj Salman je umesto Vrhovnog saveta za naftu formirao novo telo -Vrhovni savet za ekonomski razvoj, na čije čelo je imenovao drugog sina, princa Mohameda bin Salmana.
Nema naznaka da će to dovesti do velikih promena u načinu na koje se u državi donose odluke u vezi sa naftom, ili da će time biti umanjen uticaj dugogodišnjeg ministra Ali al-Naimija, prenosi Rojters.
Kralj je stvorio uslove za generacijski pomak u razvijanju energetske i ekonomske strategije, ali s obzirom da su mu novi funkcioneri veoma bliski, to osigurava da će monarh i dalje voditi glavnu reč u naftnoj politici, smatra bivši visoki rukovodilac u državnom naftnom gigantu Saudi Aramco i sadašnji savetnik Sadad al Huseini.
S obzirom da će sadašnji ministar Naimi u avgustu napuniti 80. godina i biti penzionisan, počele su špekulacije oko toga, koga će Salman postaviti na njegovo mesto.
Saudijska Arabija je od 1960. godine imala samo četiri ministra nafte i nijedan od njih nije pripadao kraljevskoj porodici.
Sadašnji ministar Naimi je preuzeo Ministarstvo posle duge karijere u kompaniji Aramco i s obzirom da je reč o najvažnijiem poslu za zemlju, očito je da kraljevska porodica čuva iskusne eksperte, koji su uključeni i donošenje enegetske strategije, navode analiticari.
Način na koji se donose odluke u toj zemlji, strancima je uvek bio prilično nejasan, ali su uvek razumeli da kralj ima poslednju reč, u postizanju konsenzusa izmedju kraljvske porodice i visokih tehnokrata. Uošte nema sumnje da će Abdulaziz i dalje igrati zanačajnu ulogu u poslovima sa naftom, bez obzira ko bude ministar.
Novi Savet ima 22 ministra, uključujući i Naimija, ali kada je u pitanju naftna politika - proizvodnja, izvoz i uvoz, a posebno odnosi sa ostalim članicama OPEC-a, poslednju reč ipak ima kralj, ocenjuju istraživači tržišta.
Takve odluke se donose na osnovu preprouka i konsultacije sa Ministarstvom nafte, kraljevskom porodicom, savetnicina i stručnjacima, kao sa drugim ministarstvima, koja pokrivaju finansije i spoljne poslove.
Analitičari i industrijski izvori smatraju da će Savet morati više da se posveti domaćoj energetskoj politici zbog kretanja na svetskom tržištu, na kojem je cena sirove nafte brent, od juna, pala skoro 50 odsto.
Odluke Saveta će verovatno biti usvojane konsenzusom, a Saudijska Arabija posle smrti kralja Abudalah u januaru, nije smanjivala količine nefte koje izvozi, bez obzira na pad cena na svetskom tržištu i kritike pojedinih prozvodjača.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana