Tekst objavljen: 26.02.2015 1:25        


LUČANI, 11. februara (Tanjug) - Lučansko preduzeće ĆMinervaĆ ostalo je bez celokupne opreme, budući da su je poverioci na osnovu sudskih presuda preuzeli na ime duga. Sindikat firme optužio je menadžment da je neodgovornim poslovanjem doveo preduzeće u ovakvo stanje i ugrozio dalje poslovanje.

Minerva ostala bez opreme zbog duga od 20 miliona

LUČANI, 11. februara (Tanjug) - Lučansko preduzeće ĆMinervaĆ ostalo je bez celokupne opreme, budući da su je poverioci na osnovu sudskih presuda preuzeli na ime duga.
Sindikat firme optužio je menadžment da je neodgovornim poslovanjem doveo preduzeće u ovakvo stanje i ugrozio dalje poslovanje.
Prema rečima predsednika sindikata, Branka Bogićevića, na ime duga od 20 miliona dinara prema ĆMagnahimuĆ iz Beograda odneta je oprema koja vredi oko 10 puta više.
ĆOstale su samo dve mašine koje smo mi radnici kupili za 350 000 evra. Izvršitelji su popisali i na našu štetu procenili pokretnu imovinu, koja je stavljena pod hipoteku. Direktor Magnahima mi je poslao rešenje u kojem stoji da ih je naš rukovodilac, Radiša DJordjević, zamolio da odnesu opremu iz naših prostorija, jer ne može da odgovara za njuĆ, izjavio je on danas Tanjugu.
Bogićević kaže da se radnicima ĆMinerveĆ duguje 60 miliona dinara, za neisplaćene zarade i doprinose i da direktor ne preduzima ništa da se taj iznos namiri, niti da se naplate potraživanja od 150 000 evra.
ĆUmesto toga on je dozvolio da se za mnogo manji iznos odnesu sve mašine. Slovenački vlasnik Minerve ima još dve firme koje su otišle u stečaj, tamošnjim radnicima je dao otpremninu, a mi smo ostali bez novca i posla jer smo blokirani kad je kredit dospeo na naplatuĆ, dodao je predsednik sindikata.
Direktor lučanskog preduzeća, Minerva, Radiša DJordjević, potvrdio je da dug iznosi 20 miliona dinara, i dodao da se radnicima duguje oko 30 miliona, što je dvostruko manje od iznosa koji je naveo predsednik sindikata.
"Ja nisam tražio da se oprema odnese, nego je nama sud naložio da je čuvamo uz zabranu korišćenja. Magnahimu sam poslao četiri dopisa kako bismo se dogovorili i pronašli način da firma radi, ali ni na jedan nisu odgovorili. Mašine jesu vrednije od iznosa duga, tražili smo pomoć suda, ali na žalbe nije bilo odgovoraĆ, rekao je on.
Kako je rekao direktor ĆMagnahimaĆ, Mirko Marjanović, menadžment ĆMinerveĆ je kupio robu koja nije plaćena.
ĆUprava te firme je kriva za ovo što se desilo. Isporučeno im je 200 tona sirovine, to je preradjeno u gotove proizvode koji su prodati, ali nama nisu platili. Dve godine smo pokušavali da naplatimo taj dug, i pokrenuli smo sudski proces tek kada su svi drugi načini bili iscrpljeniĆ, naglasio je on.
Marjanović navodi da oprema koja je preuzeta na ime duga ne vredi ni 20 miliona dinara, a kamo li onoliko koliko u sindikatu tvrde, i da na osnovu njene prodaje neće moći da se namiri dug.
ĆFakturama mogu da dokažem istinu o tome, te mašine možemo prodati samo kao staro gvoždje. Žao mi je radnika Minerve, najbolje bi bilo da nismo morali da uzimamo opremu, jer bi oni imali sa čime da radeĆ, izjavio je on danas Tanjugu poričući tvrdnje direktora Minerve da je izbegavao dogovor o isplati duga.
Inače, preduzeće "MB- Minerva", Lučani, je pedeset godina prisutno na domaćem i inostranom tržištu cevi, profila i ostalih proizvoda od plastičnih masa. To je fabrika organizovana kao privredno društvo za proizvodnju i postavljanje cevi, profila i ostalih proizvoda od plastičnih masa u privatnom vlasništvu "Kovinoplastike Piskar MP", Slovenija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana