Tekst objavljen: 26.02.2015 12:26        


KRALJEVO, 11. februara (Tanjug) - Potpredsednica vlade i ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će preduzeće "Aerodromi Srbije" biti formirano u naredna dva meseca, kao i da će već u ovoj godini na vojnom aerodromu Ladjevci početi da se realizuju i civilni letovi. "Formiranje Aerodroma Srbije nije samo na nivou ideje i to privredno društvo biće formirano u naredna dva meseca, u mart

MihajloviĆ: Formirana dva meseca

KRALJEVO, 11. februara (Tanjug) - Potpredsednica vlade i ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će preduzeće "Aerodromi Srbije" biti formirano u naredna dva meseca, kao i da će već u ovoj godini na vojnom aerodromu Ladjevci početi da se realizuju i civilni letovi.
"Formiranje Aerodroma Srbije nije samo na nivou ideje i to privredno društvo biće formirano u naredna dva meseca, u martu ili aprilu. Već se radi na tome", rekla je Mihajlović novinarima nakon obilaska aerodroma "Morava" u Ladjevcima.
Ona je istakla da taj aerodrom ima fantastičan položaj i da se trenutno radi na njegovoj konverziji iz vojnog u vojno-civilni aerodrom, što će biti učinjeno do leta ove godine.
"Mnogo je već uradjeno na tom aerodromu, a potrudićemo se da u martu dogovorimo i sa Ministarstvom odbrane sve što je potrebno da donesemo odredjene odluke na vladi", rekla je Mihajlović.
Ona je navela da će aerodrom "Nikola Tesla" dati aerodromu "Morava" dodatnu opremu, kao i da će Direktorat civilnog vazduhoplovstva obaviti svoj deo posla kako bi civilni letovi mogli da se realizuju već ove godine.
Mihajlović je istakla da je oživljavanje tog aerodroma važno za razvoj turizma i privrede u tom delu Srbije.
"Sve što radi ova vlada je zbog jedne stvari - da podignemo konkurentnost privrede Srbije i svakog regiona, odnosno da se bolje živi. A bolje će se živeti ako imamo infrastrukturu za putnički, železnički i vazdušni saobraćaj", rekla je ona.
Na pitanje novinara da li će Emirati ulagati u aerodrom u Ladjevcima, Mihajlović je rekla da će se tek razmatrati koji će biti izvori finansiranja i da je najvažnije da je za sada država dala novac za opremanje tog aerodroma.
Ona je kazala da je cilj da taj aerodrom dobije svu potrebnu opremu kako bi mogao da funkcioniše, kao i da dobije svog prvog operatera koji će početi da ga koristi.
Kako je rekla ministarka, prostorni plan je uradjen tako da taj aerodrom može da se širi koliko je potrebno.
Na pitanje kada će tačno biti otvoren aerodrom, Mihajlović je odgovorila da će to biti učinjeno onda kada i veliki avioni budu mogli da ga koriste.
Pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj Zoran Ilić rekao je da aerodrom već može da funkcioniše u C kategoriji, odnosno da mogu da ga koriste avioni tipa "737", erbas 319, erbas 320, odnosno avioni koji imaju izmedju 120 i 180 putničkih mesta.
On je rekao da će u početku aerodrom korisiti i manje letelice, kapaciteta do sto putnika, kao i oni za kargo prevoz.
Ilić je kazao da aerodrom treba da bude operativno osposobljen i da će zatim biti ponudjen aviokompanijama.
Prema njegovim rečima, investitori se dosta već interesuju za to kada će aerodrom početi da se koristi.
Ilić je podsetio da kroz taj deo Srbije treba da prodje i Koridor 11, kao i da će jedan krak autoputa biti prema Kruševcu tako da će aerodrom u Ladjevcima imati dobru saobraćajnu vezu.
Za taj aerodrom su zainteresovani mnogi gradovi i opštine - Kragujevac, Čačak, Požega, Arilje, Ivanjica, Raška, Novi Pazar, Vrnjačka Banja, Trstenik i Kruševac.
Do sada je završena prva faza radova na tom aerodromu, obnovljena je aerodromska pista, sagradjen novi kontrolni toranj, pristanišna zgrada i tehno-ekonomski blok, što je omogućilo da sa aerodroma mogu da polete manji avioni i kargo letelice do 20 tona tereta.
U rekonstrukciju aerodroma do sada je uloženo oko 30 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana