Tekst objavljen: 27.02.2015 12:00        


BEOGRAD, 12. februara (Tanjug) - Osnivač i vodeći partner Mid Europe partners (MEP) Tijeri Bodon kaže da je taj investicioni fond odlučio da investira u Denjub fuds grupu jer su svesni značaja brendova poput "plazme", "moje kravice" i "Knjaza Miloša" u Srbiji i vezanosti potrošača za njih. To je, kaže Bodon, zapravo ključni razlog zašto smo odlučili da investiramo u Denjub fuds grupu.

MEP svestan značaja brendova

BEOGRAD, 12. februara (Tanjug) - Osnivač i vodeći partner Mid Europe partners (MEP) Tijeri Bodon kaže da je taj investicioni fond odlučio da investira u Denjub fuds grupu jer su svesni značaja brendova poput "plazme", "moje kravice" i "Knjaza Miloša" u Srbiji i vezanosti potrošača za njih.
To je, kaže Bodon, zapravo ključni razlog zašto smo odlučili da investiramo u Denjub fuds grupu.
"Nameravamo da podržimo menadžment da te brendove dodatno ojačamo, kako u Srbiji, tako i u regionu", rekao je Bodon u intervjuu za Nedeljnik.
MPE je preko Denjub fuds grupe preuzela, izmedju, ostalog kompanije "Imlek", "Mlekaru Subotica", "Bambi" i "Knjaz Miloš" kao i "Imlekove" mlekare u Makedoniji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.
Bodon kaže da MEP svim svojim investicijama pristupa na sličan način.
"Da bismo bili uspešni, trudimo se da firme u koje smo investirali ostanu lideri na tržištima na kojima posluju, prošire se na nova tržišta i generalno unaprede svoje poslovanje u svim segmentima. Naš uspeh sa SBB-om, koji je tokom našeg vlasništva od vodeće srpske firme postao regionalni lider na polju telekomunikacija, bio je rezultat takvog pristupa", naveo je.
Naravno, svesni smo značaja brendova poput "plazme", "moje kravice" i "knjaza Miloša" u Srbiji i vezanosti potrošača za njih - to je zapravo ključni razlog zašto smo odlučili da investiramo u Denjubs fuds grupu, kaže Bodon i dodaje da im je namera da podrže menadžment da te brendove dodatno ojača, kako u Srbiji, tako i u regionu.
"Ono što nas je privuklo Danjub fuds grupi je činjenica da su firme u sastavu grupe pokazale sposobnost ne samo da prežive, nego i da nadmaše tu konkurenciju", kaže on i dodaje da one u tome uspevaju zbog sposobnosti da potrošačima ponude kvalitetne, inovativne proizvode po konkurentnim cenama.
Napomenuo je i da srpski brendovi takodje imaju dobru potporu u visokom kvalitetu i potencijalu sektora poljoprivredne proizvodnje u zemlji, što im kaže daje dodatni razlog za optimizam.
Govoreći o srpskoj privredi, Bodon kaže da kada taj investicioni fond odluči da u neku zemlju investira vodi se njenim dugoročnim potencijalom i ubedjeni su, kaže, da Srbija može da raste vrlo brzo i da sustigne neke od trenutno razvijenijih zemalja regiona.
"Srbija ima veliko potencijalno tržište, kao najmnogoljudnija od zemalja bivše Jugoslavije. Medjutim, zbog teškog perioda koji je Srbija prošla devedesetih godina, ona je još daleko od svog punog potencijala, zbog čega u Srbiji ima puno neiskorišćenih poslovnih prilika", kaže Bodon.
To se, prema njegovim rečima, može videti u činjenici da se srpske firme relativno retko šire na druga tržišta u regionu, u poredjenju sa, na primer, firmama iz Slovenije ili Hrvatske.
"Želimo da doprinesemo da srpske firme u našem vlasništvu iskoriste sve prilike da uvećaju i poboljšaju svoje poslovanje, uključujući i uvećano prisustvo u regionu. Srbija takodje ima izuzetno visok stepen ljudskog kapitala, koji je ključna komponenta za razvoj moderne ekonomije", naveo je.
Prema njegovim rečima, najjači srpski brendovi, poput onih u portfoliju Denjub fuds grupe, su poznati i cenjeni širom regiona.
"Medjutim, mi mislimo da njihova zastupljenost na tim tržištima može da bude veća i na tome ćemo raditi u predstojećem periodu. U Mid Europi na zemlje bivše Jugoslavije, zbog sličnih jezika i potrošačkih navika, gledamo kao na jedno veliko tržište i verujemo da ima prostora za stvaranje regionalnih lidera u raznim oblastima, kao što smo već pokazali na primeru SBB-a", kaže Bodon.
Naravno, dodao je potencijalni rast Denjub fuds grupe ne ograničavamo samo na prostor bivše Jugoslavije - aktivno ćemo razmatrati prilike u drugim zemljama jugoistočne Evrope, a i šire.
"Srbija ima potencijal za brz ekonomski razvoj, potpomognut procesom pridruživanja EU. Srbija poseduje komparativne prednosti u odredjenim privrednim granama, kao što su proizvodnja i prerada hrane, transport i energetika. Tu su i ugovori o slobodnoj trgovini sa zemljama kao što su Rusija, Belorusija i Kazahstan, koji otvaraju srpskim firmama poseban pristup velikim tržištima".
Bodon je objasnio i da MEP investira u jake, vodeće firme u centralnoj i istočnoj Evropi, koje imaju potencijal za dalji rast i unapredjenje poslovanja.
"Mi težimo da još više ojačamo takve firme i strateški ih usmerimo u pravcu koji će uvećati vrednost našeg kapitala. To su na primer investicije u proizvodne kapacitete, uvodjenje modernih sistema finansijskog izveštavanja i korporativnog upravljanja, proširenja putem akvizicija...", naveo je.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana