Tekst objavljen: 10.03.2015 10:56        


SKOPLJE, 23. februara (Tanjug) - Veliki broj starih kuća u ruralnim sredinama oko Ohrida i Struge, sa makedonske, i Pogradeca i Korče, sa albanske strane, renovira se i adaptira za smeštajne kapacitete za ruralni turizam, objavili su danas makedonski mediji. Nekadašnji kulturni i duhovni centar Mosokopolje u Albaniji, danas opština Voskopoja (Moskopolje), koja broji oko 500 žitelja, u vreme vikenda i praznika poseti i po ne

Makedonija razvija ruralni turizam

SKOPLJE, 23. februara (Tanjug) - Veliki broj starih kuća u ruralnim sredinama oko Ohrida i Struge, sa makedonske, i Pogradeca i Korče, sa albanske strane, renovira se i adaptira za smeštajne kapacitete za ruralni turizam, objavili su danas makedonski mediji.
Nekadašnji kulturni i duhovni centar Mosokopolje u Albaniji, danas opština Voskopoja (Moskopolje), koja broji oko 500 žitelja, u vreme vikenda i praznika poseti i po nekoliko hiljada turista, što je motivisalo mnoge da napuste grad i da otvore porodični biznis na selu.
"Počeli su da se adaptiraju čvrsti smeštajni kapaciteti, a grade se i novi. Istovremeno se razvija i organska proizvodnja hrane i stočarstva i sve to u funkciji turizma, a potvrda da smo na dobrom putu je rast broja gostiju koji ovde dolaze iz godine u godinu", rekao je Ali Manoku vlasnik smeštajnih kapaciteta u Voskopoji u Albaniji.
Sa makedonske strane ruralni turizam se godinama uspešno razvija u Vevčanu, u okolini Ohrida, pošto savremeni turizam odavno više ne podrazumeva samo hotelski smeštaj i plažu.
"Ovo je odlična mogućnost da se popuni desetodnevni boravak u Ohridu sa nekoliko izleta u okolinu a nekada možda i van Makedonije u region Korče i Pogradeca, ali isto tako zašto ne bi i gosti koji se odmaraju u Pogradecu napravili izlet na našu stranu i region Strugem, Vevčana i Debarca", kaže Goce Jakovlevska iz Makedonske fondacije za preduzetništvo.
Ova fondacija u partnerstvu sa Lokalnom agencijom za razvoj iz Struge i partnerom iz Tirane, Albanija, realizuje projekat za promociju alternativnih vidova turizma u regionima Ohrid, Struga, Pogradec i Korča, nazvanom "Ka alternativnom turizmu". Projekat ima za cilj da podstakne preduzimački duh kod lokalnog stanovništva radi započinjanja sopstvenog biznisa u funkciji turizma.
"Ono što želimo da postignemo sa ovim projektom je da ljudi razmisle o alternativnim oblicima turizma kako ekonomskoj mogućnosti za dodatne a možda i osnovne prihode koji bi im obezbedili egzistenciju i koji bi možda, sinhronizovano sa nekim drugim aktivnostima omogućilo velikom delu stanovništva da ostane i regionu i da se bavi turizmom, da tu osnuju porodice i zaradjuju za njeno izdržavanje", Jakovlevska.
Sa druge strane bismo, kaže, želeli da vidimo region kao mogućnost za potencijalne turiste ne samo iz Makedonije već i iz inostranstva, koji ovaj region neće prepoznavati samo po ohridskom jezeru već i po ostalim mogućnostima koje nudi, a kojih ima mnogo.
Ona je dodala da je altenativni turizam mogućnost za privlačenje pocenjenih domaćih gostiju.
"Mnogo potcenjujemo domaće turiste. Mnogo smo fokusirani na strance. Jedan deo oblika alternativnog turizma se praktikuje za vikend, a na vikend dolaze domaći turisti. Mlade generacije su više zainteresovane za bičiklizam, planinarenje, paraglajding i treba da ih privučemo da budu naši gosti za vikend. Iz Holandije turisti ne mogu da dodju na vikend, ali domaći mogu", rekla je.
Za razliku od domaćih, strani turisti organizovano dolaze kako bi uživali u prirodnim lepotama regiona.
"Svake godine ima sve više gostiju iz inostranstva, najviše iz Slovenije i Nemačke koji su zainteresovani za alternativni tzurizam. Najviše traže šetnje nacionalnim parkovima i tradicionalnu hranu. Intersovanja istina ima i za paraglajding, a u poslednjih nekoliko godina i za ronjenje", kaže Sašo Apostoloski-zaposlen u ohridskom "Venus travelu".
Predstavnici makedonskih i albanskih medija imaju mogućnost da posete najatraktivnija mesta u regionu u Ohridu, Strugi, Pogradecu i Korči u kojima se razvijaju alternativni oblici turizma.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana