Tekst objavljen: 30.03.2017 11:15        


LUKSEMBURG, 30. marta (Tanjug) - Luksemburg je saopštio danas da ima zakonsko pravo da bude domaćin Evropskog regulatornog organa za bankarstvo (EBA) posle Bregzita, čije se sedište trenutno nalazi u Londonu. 

Luksemburg traži da bude novi dom bankarskog regulatora

Pozivajući se na sporazum Evropske unije, koji datira iz 1965. godine, luksemburški premijer Gzavije Betel je takav svoj stav izneo u pismu upućenom predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku i predsedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru, izjavila je portparolka luksemburške vlade za agenciju Frans pres.

"Zahtev Luksemburga da bude domaćin EBA nije ništa drugo do implementacije tog sporazuma koji je i danas na snazi. Želimo da odluka iz 1965. bude ispoštovana i zato tražimo da novi dom EBA bude u Luksemburgu", izjavila je portparolka.

Očekuje se da će se EBA, sa svojih 159 zaposlenih, uskoro preseliti iz finansijske četvrti "Kanari vorf" u istočnom Londonu, nakon što je Britanija juče zvanično pokrenula proceduru za izlazak iz Evopske unije, navodi AFP, i dodaje da je još uvek neizvesno gde će biti novo sedište tog regulatora.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana