Tekst objavljen: 30.03.2017 11:15        


GUČA, 30. marta (Tanjug) - Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, izjavio je danas da se povećao broj kompanija iz srbije i asortiman roba koje izvoze na rusko tržište, ali da još ima prostora za povećanje. Prošle godine ih je, kaže Lajjić, bilo 815.

Ljajić: Sve više srpskih kompanija izvozi u Rusiju

"Povećava se i asortiman proizvoda koje izvozimo na rusko tržište, a to je više od 2.000 različitih artikala i sve ukazuje da naš potencijal nije u potpunosti iskoriščen i ima prostora za povečanje", naveo je Ljajić, nakon otvaranja Doma trubača u Guči.

Prema njegovim rečima, veliki broj investitora dolaziu Srbiju, a kao razlog navode to što naša zemlja ima sporazum sa Rusijom o slobodnoj trgovini u uslovima kada je Evropska unija uvela sankcije Moskvi.
Da bismo iskoritili tu šansu, moramo da imamo jaku privredu, precizirao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, Srbija je u prošloj godini ostvarila izvoz vredan veći od 370 miliona dolara, a poljoprivredni proizvodi čine više od trećine našeg izvoza na rusko tržište.

"I dalje tu postoji povećanje izvoza i mislim da je najveća šansa da robnu razmenu vratimo na taj pretkrizni period, jer nakon uvođenja sankcija Rusiji imali smo značajne oscilacije rublje, pad tražnje i to je sve uticalo na smanjen izvoz, ne samo iz naše zemlje već i drugih zemalja", izjavio je Ljajić.

Ljajić ističe da Srbija sada ima sporazum o bezcarinskom izvozu 99 odsto proizvoda.

"Trenutno pregovaramo sa celom unijom, uključujući dve nove zemlje, a to su Kirgizija i Jermenija, o zaključenju jedinstvenog trgovinskog sporazuma. Tako ćemo obezbediti pristup tržištu od preko 175 miliona ljudi za izvoz proizvoda iz Srbije bez plaćanja carine", zaključio je Ljajić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana