Tekst objavljen: 26.02.2015 12:05        


BEOGRAD, 11. februara (Tanjug) - Kvalitet hrane mogao bi da bude ključni izvozni adut Srbije jer u velikoj konkurenciji na svetskom tržištu naša zemlja teško da može da konkuriše masovnom proizvodnjom, jeftinim proizvodima i savremenom tehnologijom, izjavio je danas minstar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasim Ljajić. "Mi ne treba da nudimo masovnu i jeftinu, već kvalitetnu hranu. Organska proizvodnja je na&sc

Ljajić: Kvalitetna hrana izvozni adut Srbije

BEOGRAD, 11. februara (Tanjug) - Kvalitet hrane mogao bi da bude ključni izvozni adut Srbije jer u velikoj konkurenciji na svetskom tržištu naša zemlja teško da može da konkuriše masovnom proizvodnjom, jeftinim proizvodima i savremenom tehnologijom, izjavio je danas minstar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasim Ljajić.
"Mi ne treba da nudimo masovnu i jeftinu, već kvalitetnu hranu. Organska proizvodnja je naša šansa ", rekao je Ljajić ukazavši da je od ukupno obradjenih površina od oko 8.000 hektara u našoj zemlji, organska prozivodnja čini 0,15 odsto.
Ministar je podsetio da trenutno u Srbiji postoji 52 proizvoda zaštićenog porekla ali da samo tri - med, Bermet vino i leskovački ajvar imaju medjunarodne sertifikate.
Prema njegovim rečima strane investicije takodje su neophodne kako bi se došlo do novog kapitala i novih tehnologija.
Ministar je rekao da je naš ukupan izvoz u prošloj godini bio 11,15 milijardi evra i podsetio da je naš izvoz u zemlje Evropske unije 2008. godine, kada je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, iznosio 4,3 milijardi evra dok je u prošloj godini za 67 odsto veći.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana