Tekst objavljen: 26.02.2015 3:30        


ZAGREB, 11. februara (Tanjug) - Hrvatski ministar finansija Boris Lalovac izjavio je danas da hrvatski gradjani drže u švajcarskim bankama oko 200 miliona evra štednje, a samo u filijali britanske banke HSBC 33 miliona dolara, i da su hrvatske vlasti već počele istragu o identitetu štediša i o mogućoj nesrazmeri njihove štednje i imovine. "Naša je procena da je oko 200 miliona evra hrvatskih gradjana tre

Lalovac naredio da se dodje do imena štediša HSBC

ZAGREB, 11. februara (Tanjug) - Hrvatski ministar finansija Boris Lalovac izjavio je danas da hrvatski gradjani drže u švajcarskim bankama oko 200 miliona evra štednje, a samo u filijali britanske banke HSBC 33 miliona dolara, i da su hrvatske vlasti već počele istragu o identitetu štediša i o mogućoj nesrazmeri njihove štednje i imovine.
"Naša je procena da je oko 200 miliona evra hrvatskih gradjana trenutno na štednji u Švajcarskoj, a kod HSBC banke govori se o oko 33 miliona dolara, tako da ćemo preduzimati sve radnje preko kolega iz evrozone da zajedno dodjemo do tih podataka", rekao je Lalovac novinarima uoči sednice Vlade.
Kako prenosi Seebiz, ministar finansija je juče dao nalog Uredu za sprečavanje pranja novca i Poreskoj upravi da pokušaju da dodju do imena tih štediša, ali, kako je istakao, po ugovoru izmedu Švajcarske i EU, Švajcarska ne daje imena štediša nego zauzvrat svim clanicama EU uplaćuje deo poreza na kamate koji prikupe.
Lalovac je objasnio da je stopa poreza na kamate 35 odsto, a da 75 odsto naplaćenog iznosa poreza Švajcarska prosledjuje zemljama članicama, pa je po tom osnovu Švajcarska lani Hrvatskoj uplatila milion franaka.
Kompromisno rešenje o davanju finansijske naknade umesto imena štediša, kako navodi Seebiz, otvara pitanje da li je to za EU dovoljno ili se radi o puno većoj utaji poreza, pa će se o tome raspravljati i na Veću ministara finansija evrozone.
Lalovac je još dodao da nije u pitanju samo utaja poreza, već i način na koji su te pare zaradjene i naglasio da će tim štedišama novac biti oduzet ukoliko ga nisu stekli na zakonit način.
Ministar preduzetništva i obrta Gordan Maraš rekao je novinarima da treba pričekati konkretne podatke, jer se možda radi o ljudima "koji su zaradili novac, platili porez u Hrvatskoj i tamo štede".
"A možda i nisu. Ako nisu, uhvatiće ih ruka pravde i platiće ono što je trebalo, a verovatno još i više", izjavio je Maraš.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana