Tekst objavljen: 04.04.2017 9:38        


VAŠINGTON, 4. aprila (Tanjug) - Životni standard ljudi u svetu bi mogao da se pogorša ukoliko vlade ne investiraju više sredstava u istraživanje i obrazovanje koji mogu pomoći oživljavanju slabog rasta produktivnosti, upozorila je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard. 

Lagard: Pad produktivnosti pogoršava životni standard

"Još jedna decenija slabašnog rasta produktivnosti će ozbiljno ugroziti rast globalnog životnog standarda", izjavila je Lagard na Američkom preduzetničkom institutu u Vašingtonu, a prenosi agencija Rojters.

Sporiji rast bi, kako je dodala, takođe mogao da ugrozi finansijsku i socijalnu stabilnost pojedinih zemalja, jer bi im otežao aktivosti na smanjenju velikih nejednakosti.

Lagard je istakla i da privatni sektor neće biti u stanju da samostalno, bez državne pomoći, generiše dovoljno inovacija kako bi se produktivnost podigla na održive nivoe.

Recesija koja je usledila posle krize je, prema njenim rečima, ostavila trajni ožiljak na učinak po radniku i ukupnu fabričku proizvodnju, zbog čega bi vlade, kako je istakla, trebalo da urade više na planu oslobađanja preduzetničke energije, smanjenja barijera za konkurenciju, investicija u obrazovanje i obezbeđivanja poreskih podsticaja za istraživanje i razvoj.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana