Tekst objavljen: 02.04.2017 10:56        


BEOGRAD, 2. aprila (Tanjug) - Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić smatra da bi u Srbiji ponovo trebalo da zaživi zadrugarstvo i da je za to potrebno "sveto trojstvo"-država, lokalna samouprava i zainteresovani vlasnici poljoprivrednih gazdinstava koji su spremni da osnuju zemljoradničku zadrugu ili da postojeću stave na zdrave noge.

Krkobabić:Zadruge vraćaju život selu

"Osnivački kapital treba da bude optimalan. Država će tu da učestvuje sa 50.000 evra po zadruzi. U zavisnosti od potreba, negde će biti manje a negde više novca. Pare neće moći tek tako da se troše, već će biti namenjene kupovini odgovarajuće opreme kako bi do kraja bili zaokruženi procesi određene poljoprivredne proizvodnje", rekao je Krkobabić za "Večernje novosti".

Krkobabić je, govoreći o obnovi i oživljavanju srpskih sela, naveo da je Srbija nekad bila prepoznatljiva po zadrugarstvu i da su zadruge bile okosnice srpskog sela.

"Zadruge su bile okosnica srpskog sela koje su blago rečeno, iz nehata ili neznanja uništene, objašnjava on i dodaje da je neko, nažalost, pre 10 i 20 godina došao na ideju da privatizuje i ono što se ne može privatizovati, zadružnu svojinu.

"Zato smo sada kod dobrog broja zadruga zaglavljeno po sudovima", kaže Krkobabić.
Kako je naveo, u Srbiji trenutno ima nešsto više od 1.500 poljoprivrednih zadruga, ali su mnoge od njih na ivici opstanka ili se vode besmisleno dugi sporovi jer je u nekom momentu zadružna imovina privatizovana mimo zakona.

Aktivno je, dodao je, oko 1.000.
Krkobabić je kazao da će država nadgledati rad zadruga i lokalne samouprave.
"Kada krenu sa radom, zadruge će morati i da uposle stručne ljude, u zavisnosti od usmerenja. Očekuje se da će svaka od njih imati od pet do sedam ljudi, što znači da će ukupno biti zaposleno do 3.500 građana", naveo je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana